latinica  ћирилица
10/01/2020 |  09:38 ⇒ 10:34 | Autor: sputniknews.com

Iran: Ukrajina uključena u istragu o padu boinga, poziv poslat i SAD i Kanadi

Ukrajinski istražitelji priključili su se istrazi o padu ukrajinskog aviona koji se srušio kod Teherana, saopšteno je iz kancelarije ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.
Iran, pad aviona -
Iran, pad aviona

Kako se navodi, Zelenski se o tome dogovorio tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem, i tom prilikom izrazio nadu da će saradnja Kijeva i Teherana po pitanju utvrđivanja razloga pada aviona biti plodotvorna.

Nešto kasnije se tokom obraćanja medijima osvrnuo na izjave pojedinih svjetskih državnika da je raketa moguć razlog pada aviona rekavši da ta opcija "nije isključena", ali da je prije svega potrebno utvrditi sve činjenice i iznijeti sve dokaze prije nego što bilo ko bude optužen za to.

U međuvremenu Iran se obratio i SAD i Kanadi pozvavši ih da učestvuju u istrazi o padu "Boinga" nedaleko od aerodroma u Teheranu.

U nesreći ukrajinskog aviona koji se u srijedu srušio po polijetanju iz Teherana poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Velike Britanije.

Povezane vijesti:

Srušio se ukrajinski "Boing 737" na aerodromu u Teheranu, nema preživjelih