latinica  ћирилица
10/01/2020 |  09:40 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Pripadnik Oružanih snaga na Božić veličao Orićeve zločine nad Srbima u Kravici

Pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić na Božić, 7. januara, objavio je na svom Fejsbuk profilu pjesmu "Ko na Božić u Kravicu dođe" koja veliča komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.
Neprimjeren sadržaj na društvenim mrežama - Foto: SRNA
Neprimjeren sadržaj na društvenim mrežamaFoto: SRNA

- Ej ko na Božić u Kravicu dođe, Naser Orić - nije Karađođe. A kad vidješe sa svih strana puca, stadoše im u grudima srca... Nema više gnijezda dušmanskoga, baš na Božić ogrijala Boga. Mjesto popa što sveti vodicu, došetao Naser u Kravicu - riječi su, između ostalog, pjesme koju je objavio Hanić.

Ovo nije prvi put da Hanić iznosi ovakve stavove ili ih javno podržava na društvenim mrežama, o čemu Srna objavljuje fotografije.

Na Božić 1993. godine muslimanske snage pod komandom Orića upale su u Kravicu i ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Ni optužnicom prema kojoj je suđeno Naseru Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju.

Tonka Milošević iz Kravice, kojoj je ubijeno više članova porodice, rekla je ranije da teško može da opiše kako je izgledalo božićno jutro u Kravici 1993. godine.

- Pucalo je sa svih strana. Nekako se formirao zbjeg i krenuli smo kroz smetove prema Drini. Bilo je i ranjenih i djece u koloni koja se sporo kretala, ali smo nekako prešli brda i stigli do Drine odakle smo evakuisani u Srbiju i tako se spasili - prisjeća se Miloševićeva.

Radmila Nikolić, koja je izgubila supruga, brata i još deset članova porodice u Kravici prije 26 godina, prisjeća se napada na ovo selo.

Ona kaže da se pucalo sa svih strana i da su muslimanski vojnici, kada su vidjeli da grupe civila bježe, dobili naredbu da obustave pucnjavu i štede municiju i da civile hvataju žive i kolju.

Nikolićeva je naglasila da su članovi porodica ubijenih Srba izgubili povjerenje u rad pravosuđa BiH.

- Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna - poručila je Nikolićeva.