latinica  ћирилица
10/01/2020 |  10:46 ⇒ 10:46 | Autor: SRNA

Zelenski: Tvrdnje o obaranju aviona moguće, ali nisu potvrđene

Moguće je da je ukrajinski avion koji se srušio u Iranu oboren, kao što to tvrdi Zapad, ali to još nije potvrđeno, izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Vladimir Zelenski - Foto: AP
Vladimir ZelenskiFoto: AP

On je u objavi na Telegramu pozvao SAD, Veliku Britaniju i Kanadu da objave dokaze za tvrdnje da je avion oboren.

- U stalnom smo kontaktu sa svojim predstavnicima. Tvrdnje da je projektil pogodio avion ne možemo odbaciti, ali one do sada nisu potvrđene. S obzirom na tvrdnje vlasti SAD, Velike Britanije i Kanade, pozivamo svoje partnere da predstave dokaze komisiji koja istražuje ovaj incident - napisao je Zelenski.

Zelenski je dodao da će tokom dana razgovarati sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom u vezi sa istragom o padu aviona, javio je Sputnjik.

Avion "Ukrajinske međunarodne avio-kompanije" srušio se u srijedu, 8. januara, blizu Teherana, pri čemu je poginulo svih 176 ljudi koji su se nalazili u letjelici.

Piloti nisu prijavili kvar prije pada, ali se avion, navodno, okrenuo nazad ka aerodromu i nedugo zatim počeo da gubi visinu.

Avion se srušio u vrijeme porasta tenzija između Irana i SAD, nakon što je iranska vojska gađala dvije američke baze u Iraku, kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija.

Teheran tvrdi da se avion srušio zbog tehničkog kvara, dok SAD, Velika Britanija i Kanada tvrde da je moguće da je letjelica oborena iranskim projektilom.

Zelenski je ranije pozvao države da se uzdrže od iznošenja spekulacija o padu aviona.