latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:09 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Višegrad: Društvo Kralj Petar Ujedinitelj - čuvar običaja i kulture Srba

Najbolji čuvari tradicionalnih vrijednosti jednog naroda su kulturno-umjetnička društva.

Srpsko sokolsko društvo Kralj Petar Ujedinitelj iz Višegrada to čini već 18 godina. Čuvaju kulturu i običaje srpskog naroda.

Kroz društvo je u proteklih 18 godina prošlo više od 800 članova, koji su na najbolji način, kako Višegrad tako i Republiku Srpsku, predstavljali u svijetu.

- Društvo je osnovano u maju 2001. godine pod rukovodstvom koreografa Dragana Đokića. Od tada do danas bilježimo veliki broj nastupa - kaže Danijela Šućur, umjetnički rukovodilac.

Ističe da društvo trenutno broji 140 članova od četiri do 64 godine, koji su raspoređenji u četiri grupe.

- Do sada smo pored Republike Srpske i Srbije obišli i Crnu Goru, Bugarsku, Makedoniju, Grčku, Mađarsku, Češku, Sloveniju i Slovačku - dodaje Danijela Šućur.

Članovi ovog društva igrom i pjesmom promovišu folklor srpskog naroda pa na repertoaru imaju 12 koreografija. Brojni su nastupi u zemlji i inostranstvu, kao i nagrade koje su članovi društva osvajali.

- Neke od njih su igre iz okoline Užica, Zlatibora, Šumadije, Vlaške igre, Glamoča. Predprošle godine u konkurenciji 38 društava na Dječijem festivalu folklora u Zvorniku osvojili smo prvo mjesto, tako da možemo biti ponosni na našu djecu što su nas predstavili na pravi način - ističe danijela s ponosom.

Humanost članova Društva pokazana je nebrojeno puta, od dobrovoljnog davanja krvi do učestvovanja u humanitarnim akcijama i koncertima.

Posebno su ponosni na međunarodni festival folklora koji se svake godine oržava u Višegradu.

- Јedan smo od inicijatora i pokretača međunarodnog festivala folklora koji se od 2004. godine održava u našem gradu. Fesival okuplja oko 400 učesnika iz više od 10 društava iz više zemalja, tako da nam je i na ovaj način drago što doprinosimo kako promociji i našeg grada ti Republike Srpske - zaključila je Danijela Šućur.

Članovi društva su ekonomisti, pravnici, učitelji  medicinski radnici, inženjeri ističu da učenje narodnih igara u kulturno umjetničkim društvima predstavlja detaljan pristup svim kolima naše zemlje, a i šire.

Ova umjetnost je nešto što prelazi sa strijih na mlađe, to je ono što članovi ovog društva nastoje da prenesu na nove generacije.