latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:23 | Autor: SRNA

Srbija da preduzme odlučnu pravno utemeljenu akciju odbrane srpstva

Analitičar Dragoljub Anđelković upozorio je da ukoliko se zvanična Srbija munjevito i produktivno ne angažuje u odbrani Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, tamošnjeg srpskog naroda i njegovog kulturnog nasleđa - odgovor će biti užasan.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Anđelković je konstatovao da je očit cilj raznih globalnih i regionalnih centara moći da srpstvo u iskonskom smislu nestane i bude svedeno samo na Srbiju, a takva Srbija bi u nacionalnom smislu bila "jednako nova i pogana kao i ono što se sada pravi od Crne Gore".

- Ne želim ni da pomislim da iko bitan u našem državnom i crkvenom vođstvu u tome saučestvuje, a kamoli da takav duh preovladava, ali vrlo brzo ćemo znati odgovor. Ako se zvanična Srbija munjevito i produktivno ne angažuje u odbrani Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, tamošnjeg srpskog naroda i njegovog kulturnog nasljeđa - odgovor će biti užasan -  ukazao je Anđeković.

On je upozorio da se onda spremi i Republika Srpska na ono što je čeka, a većinski narod Srbije prihvati istinu da pasivnošću pomaže kopanje rake svojoj klanoj a još nezaklanoj naciji i tako postaje nešto analogno dukljanizovanim Crnogorcima.

Anđelković tvrdi da Srbija danas mnogo toga može da učini na miran i argumentovan način, ali to ne čini iz nekog razloga.

- Srpsko pitanje u Crnoj Gori odavano je moralo da bude sa naše strane oficijelno internacionalizovano. Prema evropskim standardima, nacionalne zajednice moraju adekvatno svom broju da budu zastupljene u državnoj upravi. U crnogorskoj administraciji na centralnom nivou ima i manje od pet odsto Srba, a sa lokalnom upravom svega oko osam procenata pripadnika našeg naroda je zaposleno u javnim strukturama, iako je njegov udio /govorim o ljudima koji imaju hrabrosti da se javno popišu i ispolje kao Srbi/ u populaciji Crne Gore oko 30 odsto. I da li je Srbija to pitanje pokrenula pred Evropskom unijom? Nije čak ni površno a kamoli ozbiljno kako je dužna da to učini - naveo je Anđelković.

On ističe da isto važi i za trenutni osorni nasrtaj crnogorske države na imovinu SPC, odnosno stvaranje "zakonskih" osnova za predstojeću njenu otimačinu, samo što je tu suodgovoran i crkveni vrh.

- Država ili Crkva već su morale da se povodom toga obrate Organizaciji za evropsku bezbjednost, Savjetu Evrope, institucijama EU, Ujedinjenim nacijama. Svim međunarodnim forumima gdje postoji mogućnost da se tako nešto učini /a na mnogim mjestima i te kako ona postoji/. Pri tome naš nastup tamo treba da bude pravno utemeljen, smiren i neostrašćen ali uporan. Takva akcija ne bi mogla da ne da rezultat s obzirom šta Podgorica radi. I oni koji su joj skloni tada ne bi mogli potpuno da ignorišu njeno, u boljševičkom duhu nasilno te demokratskom /pa čak i kvazidemokratskom/ ambijentu u potpunosti protivno, ponašanje - naglasio je Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, akcija Srbije ne smije da bude samo institucionalna, već je važna i legitimna međunarodna propagandna aktivnost.

- Svi znamo šta proustaška i zelenaška vlast u Crnoj Gori želi da postigne na nacionalnom planu. Cilj joj je potpuno zatiranje srpskih korjena zemlje na čijem je čelu, te postepeno ali potpuno asimiliranje i dalje deklarisanih Srba, odnosno zaokruživanje novostvorenog crnogorskog tzv. nacionalnog identiteta na temelju suprotnosti vrijednostima kojima su vijekovima bili odani preci današnjih Crnogoraca - istakao je Anđelković u autorskom tekstu za Pečat.

Prema njegovim riječima, aktuelna ofanziva protiv SPC, nesumnjivo najznačajnije srpske ne samo verske već i nacionalne instituciju u Crnoj Gori /ali i generalno/, logičan je element u paklenom mozaiku koji slaže Đukanović sa svojim pomagačima.

Anđelković ističe da je plan da na sljedećem popisu stanovništva – koji će biti sproveden tokom već nedaleke 2021. godine – broj Srba bude prepolovljen, a onih koji se ne plaše da kažu da je njihov maternji jezik srpski, smanjen za oko 30 procenata.

- Da bi tako i bilo priprema se nova popisna metodologija koja bi olakšala falsifikovanje rezultata ali se i intenzivira progon Srpske pravoslavne crkve i političkih činioca u Crnoj Gori koji su prepreka okončanju identitetskog genocida nad Srbima i srpstvom - naveo je Anđelković.

Dok se navedeno dešava i priprema u Crnoj Gori, Anđelković smatra da je zvanična Srbija pasivna, te da isto važi i za Patrijaršiju.

On je mišljenja da nije dovoljno da jadikuju nad onim što se dešava, kao i da pozerske ali sterilne reakcije tu ništa ne znače, već su one samo deo političkog teatra, čini se namjenjenog anesteziranju građana Srbije.

Anđelković je ukazao da je u Crnoj Gori bukvalno riječ o onome što su činili boljševici. "Ide se na to da sve crkve, manastiri i druga imovina SPC nastala pre 1918. bude konfiskovana. Tako su komunisti postupali sa onima koje su proglasili 'narodnim neprijateljima'. Nema tu ni trunke prava, demokratske procedure, vladavine zakona. Riječ je o totalitarnoj otimačini koja se nadvila nad svetinjama SPC. I to Srbija - jasno i glasno, kanalima dalekog dometa - svima u svetu mora da kaže", poručio je Anđelković.

On navodi da to uključuje i neposredno informisanje raznih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, od lanaca hotela pa nadalje, jer kao što tamošnji režim komunističke provenijencije /na to obavezno mora da se ukaže evropskoj i američkoj poslovnoj i široj javnosti/ sada pokušava da otme crkvenu imovinu, sutra će možda pokušati isto da učini sa posjedima stranih investitora.

- Vjerujte mi, takva argumentacija upućena od zvanične Srbije ili vrha SPC - u formi direktnih pisama upravama kompanija koje rade ili namjeravaju da rade u Crnoj Gori, preko medijskih nastupa i oglasa u vodećim svjetskim poslovnim novinama - privukla bi veliku pažnju i nanijela ozbiljnu štetu vlastima Crne Gore. Ni NATO tu ne bi mnogo mogao da pomogne. Imovina je mnogima iznad svega - poručio je Anđelković.

On je naglasio da je Beograd dužan da tako, na produktivan način postupi, a sterilne stvari koje se umjesto toga čine kako bi bio stvoren privid da se nešto radi – malo znače.

- Ako se tako brzo ne postupi srpstvo u Crnoj Gori će pretrpjeti nepovratnu štetu. Za sada je ona, koliko god bila velika, ipak ne i fatalna. No, približavamo se ponoru za koju će biti odgovorne svetovna i crkvena vlast u Beogradu - rekao je Anđelković.

On je podsjetio da je na popisu stanovništva Crne Gore 2003. godine - 32 odsto njenih građana izjasnilo se u srpskom smislu dok je njih 63,5 procenata izabralo srpski jezik kao maternji, ali već 2011. godine - usljed strašnih pritisaka crnogorskog režima i uz polovičnu podršku Srbije srpskoj stvari u Crnoj Gori - 29 odsto građana deklarisalo se kao Srbi dok je 43 odsto njih izjavilo da govore srpskim jezikom.

- Ako se na predstojećem popisu 2021. dogodi da broj Srba i onih koji i dalje smiju da iskažu istinu da je njihov jezik srpski ozbiljno opadne, to će ići na dušu sada zvaničnog Beograda. Isto važi i za naše svetinje ako na bilo koji način bude relativizovana njihova pripadnost SPC. No, tu će biti jednako odgovorena i crkvena vlast. Istorija će o onima koji vode Srbiju a i SPC umnogome suditi i na osnovu onoga što učine za opstanak srpstva u Crnoj Gori. Kako njega tu brane, tako će štiti i svaki drugi njegov dio, od Kosova preko Vojvodine do Republike Srpske, kada na nekom drugom prostoru kulminira nacionalna opasnost - upozorio je Anđelković.

On je ocijenio da je došlo krajnje vrijeme da se i zbog predaka i potomaka, a i radi istorijskog sjećanja na sadašnje generacije i vlast koju one imaju, raskinu lanci koji sputavaju Srbiju da preduzme odlučnu i dugotrajnu, ali utemeljenu na međunarodnom pravu i praksi akciju odbrane ugroženog srpstva u Crnoj Gori.

- Ako se krene tim putem rezultati neće izostati. Makar nećemo trpiti dalje gubitke a vjerujem da će doći i do pozitivnog oživljavanja naše stvari u Crnoj Gori. Međutim, ako to uskoro ne bude učinjeno, ako se samo bude konstatovalo šta nam se sprema /priprema naroda na poraz metodologijom 'kuvanja žabe'/ a izbjegavalo da se tome suprotstavimo kao država, onda nije riječ o iznuđenoj kolaboraciji sa zlom već o njegovoj metastazi koja je zahvatila vitalne organe državnog i društvenog tijela Srbije - zaključio je analitičar Anđelković.