latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:28 | Autor: SRNA

Savčić: Potrebno sankcionisati Hanića

Boračka organizacija Republike Srpske traži od Ministarstva odbrane u Savjetu ministara da sankcioniše pripadnika Oružanih snaga BiH Sulju Hanića koji je na Božić veličao komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine, rekao je Srni predsjednik BORS-a Milomir Savčić.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Savčić je naglasio da ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović treba da se izjasne da li podržavaju ovakvo ponašanje Hanića.

Om je rekao da ga ne iznenađuje ovaj incident i da je to samo indikator da u nečijim glavama neprestano postoji želja za nekim novim vrzinim kolom zločina.

Ističući da, bez istine i pravde, tome neće biti kraja, Savčić je podsjetio da istina i pravda nisu utvrđene ni nakon Drugog svjetskog rata.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić na Božić, 7. januara, objavio je na svom Fejsbuk profilu pjesmu "Ko na Božić u Kravicu dođe" koja veliča komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

Na Božić 1993. godine muslimanske snage pod komandom Orića upale su u Kravicu i ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Ni optužnicom prema kojoj je suđeno Naseru Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju.