latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:35 | Autor: SRNA

Župljanin: Oružane snage javno da osude postupak Hanića

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je Srni da bi Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara i Oružane snage BiH trebalo hitno da reaguju i javno osude svog pripadnika Sulju Hanića koji je na društvenim mrežama veličao ratne zločine pripadnika takozvane Armije BiH nad Srbima u Kravici.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

On je istakao da je neprimjereno da pripadnik Oružanih snaga na bilo koji način, a pogotovo ovakav, provocira pripadnike drugih naroda.

Župljanin je naveo da očekuje javnu osudu nadležnih, s obzirom na to da su ranije za daleko bezazlenije stvari sprovođeni disciplinski postupci protiv pripadnika Oružanih snaga iz reda srpskog naroda.

- Bilo bi uputno i umjesno da u Ministarstvu odbrane i Komandi Oružanih snaga preduzmu propisane disciplinske i druge mjere, jer ovakvi postupci i ponašanje nanose štetu svima. Nikome u BiH ne odgovovara stalno produbljivanje međuetničkih tenzija - rekao je Župljanin.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić na Božić, 7. januara, objavio je na svom Fejsbuk profilu pjesmu "Ko na Božić u Kravicu dođe" koja veliča komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

Na Božić 1993. godine muslimanske snage pod komandom Orića upale su u Kravicu i ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Ni optužnicom prema kojoj je suđeno Naseru Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju.