latinica  ћирилица
10/01/2020 |  12:01 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Brčko: Obilježen Dan Republike Srpske (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković položili su danas vijenac na Spomen-obilježje palim srpskim braniocima Brčkog povodom Dana Republike Srpske - 9. januara.
Brčko - polaganje vijenca -
Brčko - polaganje vijenca

Cvijeće su položili i ministri uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, rudarstva i energetike Petar Đokić, trgovine i turizma Suzana Gašić, porodice, omladine i sporta Sonja Davidović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, narodni poslanik Nedeljko Ćorić.

Na Spomen-obilježje cvijeće su položili i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinsko rata, političkih partija, te javnog i političkog života.

Nakon polaganja vijenaca, obilježavanje Dana Republike u Brčkom nastavljeno je svečanim prijemom zvanica u hotelu Јelena.

Prijem (Foto: SRNA)

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da je obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske izbor i pravo srpskog naroda na svoj datum i dan.

- Institucije su odlučile da je 9. januar Dan Republike i tako će i biti - rekao je Dodik.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Višković i Dodik u Brčkom (Foto: SRNA)

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni statuc.