latinica  ћирилица
10/01/2020 |  12:31 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Okolić: Nadležni već razmatraju slučaj Hanića

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je Srni da je u nadležne organe Ministarstva već upućen na razmatranje slučaj pripadnika Oružanih snaga Sulje Hanića, koji je na Božić veličao komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.
Mirko Okolić -
Mirko Okolić

Okolić je istakao da će resorno ministarstvo, u skladu sa Kodeksom o ponašanju pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane, učiniti sve da preduprijedi moguće incidente, poput posljednjeg koji je izazvao Hanić.

- Upoznat sam o tom dešavanju. To je bilo preko društvenih mreža, što je veoma teško spriječiti iako postoji Kodeks ponašanja pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane - rekao je Okolić.

Okolić kaže da su, nažalost, i neki drugi pripadnici Oružanih snaga BiH ranije zloupotrebljavali društvene mreže na ovakav ili sličan način.

- Inspektorat je dobio zadatak da ispita i ovaj slučaj i da, u skladu sa Kodeksom, predloži adekvatne mjere. Kakve će te mjere da budu, to ćemo tek da vidimo. U svakom slučaju, mi ćemo na sprečavanju takvih devijacija raditi veoma ozbiljno i učiniti sve da više do sličnih incidenata ne dolazi - naglasio je Okolić.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić na Božić, 7. januara, objavio je na svom Fejsbuk profilu pjesmu "Ko na Božić u Kravicu dođe" koja veliča komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

Srna posjeduje fotrografije koje potvrđuju da ovo nije prvi put da Hanić iznosi ovakve stavove ili ih javno podržava na društvenim mrežama.

Na Božić 1993. godine muslimanske snage pod komandom Orića upale su u Kravicu i ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Ni optužnicom prema kojoj je suđeno Naseru Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju.