latinica  ћирилица
10/01/2020 |  12:50 | Autor: SRNA

DF: Dvolične poruke Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Demokratski front saopštio je danas da Vijeće za nacionalnu bezbjednost šalje dvolične poruke zahvalnosti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj za doprinos očuvanju mira i stabilnosti, dok čini sve da represivnim policijskim aparatom na silu bude obezbijeđena primjena antipravoslavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.
Demokratski front - DF - Foto: Facebook
Demokratski front - DFFoto: Facebook

Iz DF-a osuđuju saopštenje u kojem se Vijeće za nacionalnu bezbjednost zahvaljuje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj za doprinos mirnim okupljanjima nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i navode da je upravo policija, pod direktnom komandom Veselina Veljovića, brutalno pretukla čak i preosvećenog vladiku dioklijskog Metodija, koji je završio u bolnici.

- Isto onako kao što je, zloupotrebljavajući policijska ovlaštenja, u nizu akcija prebijala i mladiće po Zeti, Podgorici, Pljevljima i ostalim crnogorskim gradovima, gdje se protestovalo zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti - ukazuju iz DF-a.

U saopštenju se napominje da će posebno ostati zabilježeno da su "određeni policajci, u bezumnom pohodu prebijanja vjernika po Podgorici, suzavcem i dimnim bombama zasuli čak i Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici".

- Svim ovim, režim je jasno pokazao kako će u praksi sprovoditi realizaciju ovog zakona, i uz upotrebu SAЈ-a i drugih parapolicijskih struktura vršiti desante na naše hramove, manastire i crkve, istjerivati sveštenstvo i vjernike Srpske pravoslavne crkve /SPC/ - tvrde iz DF-a.

U Demokratskom frontu su uvjereni da će sveštenstvo i sav vjerujući narod biti spremni da svojim životima brane svetinje SPC i masovnim okupljanjima veoma brzo i efikasno odgovore na ovu "zahvalnicu" režima.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost je na sjednici u srijedu, 8. januara, ocijenilo da je evidentan pozitivan pristup Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je svojim stavom doprinijela mirnim okupljanjima, odupirući se i određenim političkim uplitanjima iz Crne Gore, ali i onima van nje.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.