latinica  ћирилица
10/01/2020 |  13:39 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Rajilić: Najstrože sankcionisati Hanića

Nadležne institucije moraju najstrože sankcionisati pripadnika Oružanih snaga BiH Sulju Hanića koji je na Božić veličao komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine, poručuje predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.
Božica Rajilić - Foto: RTRS
Božica RajilićFoto: RTRS

- Policijske strukture moraju privesti i ispitati Hanića, a vojne strukture najoštrije ga sankcionisati zbog širenja mržnje i štete koju nanosi miru u BiH - izjavila je Rajilićeva Srni.

Prema njenim riječima, ovaj incident, odnosno vrijeđanje srpskih žrtava, nije ništa novo iz Federacije BiH, gdje je očigledno mržnja prema Srbima trajna.

- Da im se pruži prilika ponovo bi činili iste zločine nad Srbima - tvrdi Rajilićeva.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić je na Božić, 7. januara, objavio na svom Fejsbuk profilu pjesmu "Ko na Božić u Kravicu dođe" koja veliča Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

U Kravici su na Božić 1993. godine muslimanske snage pod komandom Orića ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Optužnicom prema kojoj je suđeno Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju.