latinica  ћирилица
10/01/2020 |  14:43 | Autor: SRNA

London se sprema da uvodi sankcije nakon Bregzita

Velika Britanija se sprema za sprovođenje novog okvira sankcija poslije Bregzita, a britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab planira za zamrzne sredstava državljana Libije, Sjeverne Koreje, Rusije i drugih zemalja koje London smatra odgovornim za kršenje ljudskih prava, piše "Fajnanšel tajms".
London (foto: www.huffingtonpost.co.uk) -
London (foto: www.huffingtonpost.co.uk)

Prema upućenim izvorima, među licima kojima će biti uvedene sankcije mogu se naći i državljani Saudijske Arabije, države koja je, kako je u svom izvještaju navela specijalni izvjestilac UN za vansudska pogubljenja Agnes Kalamard, odgovorna za ubistvo na osnovu međunarodnog zakona o ljudskim pravima.

Očekuje se da će novi režim britanskih sankcija stupiti na snagu sljedećeg mjeseca, odmah nakon Bregzita, koji je planiran za 31. januar.

Rab tvrdi da će izlazak iz EU omogućiti Velikoj Britaniji da udvostruči napore u borbi protiv kršenja ljudskih prava i da pokaže da je sposobna za rukovođenje čak i nakon Bregzita, javio je Sputnjik.

On je istakao zadovoljstvo Britanije zbog mogućih zajedničkih napora sa Kanadom i SAD, koje već dugo sprovode politiku sankcija, kako bi osnovali neku vrstu produktivne zapadne koalicije za sankcije