latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:18 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Nagrađena gimnazijalka iz Trebinja - "pjesmu Srpskoj pisala srcem"

Učenica drugog razreda Gimnazije "Јovan Dučić" u Trebinju Romana Roganović osvojila je prvu nagradu na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda za najbolji literarni rad povodom Dana Republike Srpske.

Romanina pjesma "Republika Srpska - svojoj djeci" izabrana je kao najbolja među pristiglih 68 literarnih radova iz 32 srednje škole.

Od svih nagrada za literarne radove koje je Romana Roganović dobijala do sada, ova posljednja joj je, kaže, najdraža. Pisana je posebnim povodom, za poseban datum koji u njenom gradu i za njenu porodicu, to naglašava, ima izuzetan značaj.

Rodoljubiva pjesma, koju je Romana posvetila svojoj Republici Srpskoj, nije dugo nastajala. Pisala je, kaže srcem, a kada tako piše onda je inspiracija jača, a poruke jasnije - ističe ova šesnaestogodišnjakinja.

Romana još nije odlučila koji će fakultet biti njen izbor. Kaže - ima još vremena. Dvije godine su pred njom. A, s obzirom na to da je svestrana, razmišlja ili o francuskom jeziku, koji je njena posebna ljubav, ili elektrotehnici.

Šta god odluči, kaže, zna da će studirati u Republici Srpskoj ili Srbiji. I, želi da, nakon studija, svoj život veže za Republiku Srpsku i u njoj se ostvaruje i na profesionalnom i privatnom planu.