latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:19 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Udruženje distrofičara Prijedor dobilo prostorije, ali neuslovne

Prijedorsko Regionalno udruženje distrofičara dobilo je svoju prostoriju, koju im je, uz saglasnost Gradske uprave, ustupilo Udruženje paraplegičara. Međutim, prostorija nije prilagođena invalidnim licima, nema sanitarni čvor, vodu, ni grijanje. Iz ovog udruženja, ali i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, apeluju na ljude dobre volje da im pomognu u adaptaciji prostorija.

Iako postoje arhitektonske barijere, a prostor, ustupljen od Udruženja paraplegičara, ima svega 15 metara kvadratnih, članovima Regionalnog udruženja distrofičara u Prijedoru, kažu „srce je kao Rusija“. Srećni su, jer je ta prostorija, za njih prilika za socijalizaciju, što je i primarni cilj. Međutim, neprilagođen prostor, bez adekvatnih uslova za invalidna lica, otežava početak rada ovog udruženja.

- Prostor od samih ulaznih vrata mora biti adaptiran, a nema ni sanitarnog čvora ni vode. Međutim, nadamo se da će to uskoto biti realizovano jer smo poslali zahtjev za odobravanje sredstava Gradskoj upravi i gradonačelniku - ističe Dejana Vujnović, izvršni direktor Regionalnog udruženja distrofičara Prijedor.

Јednokratna novčana pomoć za ovo udruženje stigla je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske. Međutim, to nije dovoljno.

- Fond im je u okviru zakonskih mogućnosti pomogao i doznačio im je jednokratnu novčanu pomoć koja sigurno nije dovoljna da bi se ove prostorije privele namjeni. Možda je prilika da pozovem sve ljude dobre volje da pomognu ovo udruženje da se navedene ova prostorija adaptira - kaže Ranko Vučković, direktor ЈU Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.

U svom prostoru, članovi regionalnog udruženja distrofičara planiraju održavanje kreativnih i edukativnih radionica. Nadaju se uvođenju personalne asistencije i obezbjeđenju transporta za invalidna lica, ali za početak, adekvatnim uslovima u ustupljenoj prostoriji.