latinica  ћирилица
10/01/2020 |  16:35 ⇒ 16:56 | Autor: TANЈUG

Pitali Amerikance da pokažu Iran na karti svijeta, neki ga smjestili u Srbiju (FOTO)

Prema anketi koju je uradilo skoro 2.000 američkih ispitanika, samo 28 odsto njih je uspjelo da tačno pokaže gdje se nalazi Iran na neobilježenoj mapi svijeta.
Anketa - Foto: ilustracija
AnketaFoto: ilustracija

Kada se ispitanicima približio Bliski istok na karti, to im je malo olakšalo zadatak, ali još uvijek manje od trećine njih znalo je da pokaže zemlju o kojoj već danima bruje gotovo svi američki mediji.

DŽoana Pijaćenca, analitičarka iz kompanije Morning Consult, objavila je rezultate ankete na Tviteru, uz mapu koja pokazuje tačke s odgovorima ljudi. Neki ispitanici smjestili su Iran čak i u Srbiju, dok je bilo i onih koji misle da je u Rusiji ili pak – u SAD-u.

Rezultati ankete izazvali su brojne reakcije na društvenim mrežama, pa su neki komenatarisali da su “Amerikanci poslije 17 godina rata valjda naučili da razlikuju Irak od Irana“, ali i pitali se kako je iko mogao da Iran smjesti u Italiju kad svi znaju da je to “prokleta čizma“.

Anketa je nastala po uzoru na sličnu iz 2017. za Sjevernu Koreju, a rezultati su i tad bili poražavajući, prenosi Indeks.