latinica  ћирилица
10/01/2020 |  17:24 ⇒ 20:54 | Autor: SRNA

Republika Srpska odbacuje odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da je najpametnije da Ustavni sud BiH povuče svoju odluku o 9. januaru, jer Republika Srpska neće odustati od datuma kad je u miru nastala 1992. godine.
9. Јanuar, Dan Republike Srpske - Za sva vremena -
9. Јanuar, Dan Republike Srpske - Za sva vremena

Dodik je novinarima rekao da Republika Srpska odbacuje svaku odluku Ustavnog suda BiH koja je donesena na bazi većine sačinjene od tri stranca i dva Bošnjaka, kako je donesena i odluka o 9. januaru - Danu Republike.

- To nije fer, pošteno, ni pravnički, bez obzira što dio javnosti u BiH pokušava da se sakrije iza nekog prava - rekao je Dodik novinarima u sjedištu Republike Srpske, gdje je bio domaćin božićnog prijema.

On je istakao da Ustavni sud BiH nije suverenistički organ, što je direktno usmjereno protiv suvereniteta BiH.

- Nigdje se ustavni sud ne bavi takvim stvarima kako što se bavi ovdje - konstatovao je Dodik i dodao da je odluka Ustavnog suda BiH o 9. januaru pokušaj da se kreiraju rješenja po volji jednih i na štetu drugih.

On je istakao da formiranje Republike Srpske nema veze sa lošim događajima koji su se desili kasnije.

- Za svaku igru potrebno je nekoliko igrača. Republika Srpska nijednog trenutka 1992. nije planirala nikakav sukob u BiH, ali je htjela da zaštiti srpski narod - zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.