latinica  ћирилица
10/01/2020 |  17:31 ⇒ 13/01/2020 | 08:24 | Autor: SRNA

Kustendorf od 13. do 18. januara na Mećavniku

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 13. do 18. januara u Drvengradu na Mećavniku.
Mokra gora - Kustendorf - Foto: SRNA
Mokra gora - KustendorfFoto: SRNA

Festival, čiji je osnivač i umjetnički direktor proslavljeni režiser Emir Kusturica, tradicionalno će okupiti mlade filmske stvaraoce i velikane svjetskog autorskog filma.

Kustendorf će svečano biti otvoren 13. januara u 19.00 časova u bioskopu Prokleta avlija, nakon čega će biti prikazan film "Nevidljivi život" autora Karima Ajnuza.

U ponoć za doček pravoslavne Nove godine nastupiće ruska grupa Heters.

Drugog dana festivala, 14. januara, biće prikazan film "Ljudski kapital" autora Paola Vircija i film "Živjeti za pjevanje" autora DŽoni Ma, dok će u ponoć nastupiti DŽambo Aguševi orkestar iz Sjeverne Makedonije.

U srijedu, 15. januara, biće prikazani filmovi "San" Puriše Đorđevića, "Svi smo mi mornari" autora Migela Anhela Mule i "Umrijećeš sa dvadeset" Amžada Abu Alale, a u ponoć će nastupiti Dejan Petrović big bend.

Film "Јutro" Puriše Đorđevića biće predstavljen četvrtog dana festivala, 16. januara, nakon čega će biti prikazani "A.S./25/" autora Milene Grujić i "Sinonimi" Nadava Lapida.

Posljednjeg festivalskog dana biće prikazan film "Ivana Grozna" autora Ivane Mladenović i film "Posed" Tijaga Gvedesa.

Ceremonija zatvaranja festivala i dodjela nagrada biće održani 18. januara u 22.00 časa.

Retrospektiva velikana ove godine biće posvećena reditelju Puriši Đorđeviću, kao i italijanskom reditelju Paolu Virciju.

U kategoriji Novi autori biće predstavljena tri nova filmska umjetnika, među kojima i Milena Grujić iz Srbije sa filmom "A.S./25/" i Migela Anhela Moulete iz Perua sa filmom "Svi smo mi mornari", "Od sutra počinjem da" Ivana Markovića i Vua Linfenga.

U Savremenim tendencijama biće prikazani filmovi "Nevidljiv život" reditelja Karima Ajnuza, film "Sinonimi" reditelja Nadala Lapida, film "Јezero divljih gusaka" reditelja Dijao Јinana.

U toj kategoriji biće prikazani i filmovi u režiji Mehdija Barsaouija, film "Živjeti i pjevati" reditelja DŽoni Ma, kao i film "Umrijećeš u dvadesetoj" Amžada Abu Alala.

Reditelji filmova biće i gosti festivala, a biće održane i majstorske radionice.

U okviru pratećeg programa, biće prikazan film reditelja Ivane Mladenović "Ivana Grozna", a tokom trajanja festivala u Andrićgradu biće predstavljen izbor radova iz Kuće legata pod nazivom "Moderna".

Tokom festivala, a nakon projekcija i radionica, nastupiće ruska grupa Heters, sastav iz Sjeverne Makedonije DŽambo Aguševi orkestar, francusko-rumunsko-poljski sastav Klik hir, kao i Dejan Petrović big bend i Lav hanters iz Srbije.

Ovogodišnji 13. Kustendorf, prema najavi Emira Kusturice, biće posvećen rediteljima.

Prema njegovim riječima, ideja je da ovo bude festival reditelja i da se koncentriše na autore koji prolaze teži period u razvoju filmske umjetnosti.

U takmičarskom programu biće prikazan 21 film domaćih i stranih autora.

Za festivalske nagrade - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Bjelorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

Međunarodni žiri festivala činiće italijanski reditelj, pisac i producent Paolo Virci, francuski pisac i scenarista Tonino Benakvista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.

Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač" dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Trinaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i TNSO.