latinica  ћирилица
10/01/2020 |  17:42 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Mora se razgovarati o dokumentu britanske Vlade o Srebrenici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se mora razgovarati o dokumentu britanske Vlade koji potvrđuje da nije postojala namjera političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske za zauzimanje Srebrenice i počinjene zločine.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Bez obzira što mnogi na nekim drugim, trećim ili petim stranama, za razliku od nas, misle da je to nešto periferno, mi mislimo da je to dio suštine - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to je dio odgovora na satanizaciju srpskog naroda koja je učinjena, kao i na lažnu konstrukciju optužnice protiv političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske.

- Sada čujemo da su zvaničnici britanske vlasti tog vremena veoma jasno procijenili da to nije u osnovi - naglasio je Dodik i konstatovao da to znači da je optužnica na labavim temeljima i neodrživa.

Upitan o izboru nedostajućeg člana Savjeta ministara, Dodik je ocijenio da se treba držati ranijeg dogovora da kandidata predlaže strana koja ima pravo na to, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne.

On je naveo da nikada ne bi dozvolio da Sven Alkalaj bude imenovan u ime BiH da je smatrao da ima pravo da urušava dogovor.

- Mi ne želimo ikoga da osporavamo, poštovaćemo prijedloge drugih strana i tražimo da se poštuju prijedlozi koji dolaze iz Republike Srpske - naglasio je Dodik, podsjećajući da je Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, prošao sve potrebne provjere Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Govoreći o izgradnji gasovoda iz Rusije preko Turske, Bugarske i Srbije, Dodik je podsjetio da će se Republika Srpska priključiti na taj balkanski tok.

- Republika Srpska, a smatram time i BiH, ima dogovor za izgradnju gasovoda od Srbije prema Bijeljini i dalje prema Banjaluci - rekao je Dodik i dodao da će Srpska podržati eventualni plan Federacije BiH u tom pogledu.

Dodik je u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu bio domaćin božićnog prijema.