latinica  ћирилица
10/01/2020 |  18:25 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

Ugljevik: Služen moleban za vjernike i srpske svetinje u Crnoj Gori

U ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve večeras je u prisustvu velikog broja vjernika služen moleban za vjerni narod i srpske svetinje u Crnoj Gori.
Ugljevik - moleban - Foto: SRNA
Ugljevik - molebanFoto: SRNA

Starješina Hrama protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović istakao je da su vjernici Crkvene opšine Ugljevik molitveno podržali Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ i srpski narod u Crnoj Gori i tako pokazali solidarnost i odanost Bogu i Crkvi.

On je ukazao da su Srpska pravoslavna crkva i narod ovih dana na velikim iskušenjima i nevoljama zbog nepravedno donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se nastoje oduzeti svetinje koje su vijekovima pripadale srpskoj crkvi i narodu.

- Molimo se Bogomladencu, Presvetoj Bogorodici, Svetom Savi, Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Petru Cetinjskom i svim srpskim svetiteljima da Bog podari svako dobro svim narodima i da naš srpski narod u Crnoj Gori dođe do pobjede i izbori se za svoja prava - rekao je Pajkanović.

Molebanu je prisustvovao i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjernom narodu u Crnoj Gori poželio da istraju u borbi za svoja prava.

- Kroz molitve dajemo podršku našoj braću u Crnoj Gori koja traže samo ono što i svima drugima pripada - slobodu vjeroispovijesti, traže da očuvaju identitet, duhovnost. Naša dužnost i obaveza je da bar na ovaj način izrazimo podršku njihovoj borbi - rekao je Perić, koji je i zamjenik predsjednika Upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske. /