latinica  ћирилица
10/01/2020 |  18:49 | Autor: TANЈUG

Haradinaj: Kosovo će bankrotirati

Ako ne bude usvojen budžet za 2020. godinu, Kosovo će bankrotirati, upozorio je danas odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj.
Priština (Foto: N1) -
Priština (Foto: N1)

Prošlogodišnji budžet, rekao je Haradinaj, može da se koristi do marta, a ako novi ne bude usvojen, od aprila neće postojati drugi pravni instrumenti za funkcionisanje privremenih prištinskih institucija.

- Bez odobrenja budžeta za ovu godinu, država će bakrotirati - izjavio je Haradinaj nakon sjednice privremene vlade.

Prištinski Zeri javlja da Haradinaj tvrdi da nema prepreka za funkcionisanje institucija u januaru i februaru.

Ali, prema njegovim riječima, ako se isto nastavi u drugoj polovini februara, tada će institucije ući u funkcionalni rizik.

- Od 1. aprila ne postoje drugi pravni instrumenti za funkcionisanje države u finansijskom smislu i ne samo da ćemo bankrotirati, već ćemo potuno da propadnemo - upzorio je on.

Finansijska blokada u aprilu

Prema kosovskim zakonima, 1/12 preliminarnog budžeta automatski se aktivira za januar i februar, u međuvremenu za mart, ako budžet za 2020. godinu ne bude izglasan u parlamentu, moguće je tražiti poduženo trajanje preliminarnog budžeta za još jedan mjesec.

Ako procedure ne budu ispoštovane, u aprilu definitivno dolazi do finansijske blokade, ponovio je Haradinaj.

On je rekao da odgovornost za funksionisanje privremenih prištinskih institucija ima pokret Samoopredjeljenje, koji je pobjednik oktobarskih vanrednih parlamentarnih izbora i da ta stranka treba da razmišlja o tome kako dalje.

Upitan da li je dobio poziv da se sastane sa predstavnicima Samoopredjeljenja ili Demokratskim savezom Kosova, radi razgovora o eventualnoj postizbornoj koaliciji, Haradinaj je rekao da njegova Alijansa za budućnost Kosova nije uključena u razgovore o formiranju nove vlade.

Rekao je da se može čuti mnogo informacija o tim razgovorima, ali da on ne zna šta se tačno dešava.

- Pobjednička stranka je odgovorna za stvaranje institucija, a u ovom slučaju to su Samoopredjeljenje i Aljbin Kurti - kazao je Haradinaj, uz podsjećanje da su izbori održani prije tri mjeseca, a da dvije vodeće stranke, Samoopredjeljenje i DSK, još ne uspijevaju da se dogovore o zajedničkoj vladi.