latinica  ћирилица
10/01/2020 |  18:56 | Autor: Nezavisne

Najveća investicija u Srbiji i Evropi o kojoj se ćuti

Mnogo se govori o ulaganjima i investicijama za Srbiju i uopšte ovaj dio Evrope, ali čini se da se zaboravilo i na onu najveću.
Dunav - Foto: ilustracija
DunavFoto: ilustracija

Postoji investicija koja bi zapravo bila zajednička za nekoliko država, i smatra se najvećom u Srbiji, pa i u Evropi. Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije podsjeća da bi to bio pravi privredni bum, a riječ je o sređivanju sliva rijeka, prije svega Dunava.

- Već dugo godina je planirana invescija u koridor 7, a to je zapravo Dunav. Evropska unija je već obezbijedila i odvojila 220 milijadi evra za sređivanje sliva Dunava - rekao je Rodić.

Kako je 532 kilometra plovnog puta kroz Srbiju, planirana je gradnja 14 luka, ali i kompletno mijenjanje flore i faune.

Takođe, neophodno je postaviti i izgraditi prečišćivače vode i otpada.

- To se ulaganjem podrazumijeva. Ništa više ne smije da se izliva u Savu i Dunav. Te vode moraju da budu rijeke najmanje druge kategorije - kaže on.

Prema Rodićevim riječima, ovo važi za najveću investiciju u Evropi.

- Osim plovnosti rijeke, tu je i ekološka zaštita. Zatim, podizanje luka za velike brodove, osim toga, svi gradovi pored Dunava moraju da regulišu otpad. Podrazumijevaju se i obaloutvrde - navodi on.

- To bi mogla da bude velika investicija za Srbiju i otvaranje na desetine novih radnih mjesta. Upravo, najveću šansu ima Srbija - Golubac, Smederevo, Beograd, Apatin...To je ogroman potencijal za privredu, posebno poljoprivredu i turizam - kaže Rodić i dodaje da će od brodova koji budu dolazili biti i dodatne koristi za ugostiteljstvo.

Uz sliv Dunava, planirano je sređivanje i sliva Velike Morave, tzv. integralno uređenje sliva.

- To je broj jedan investicija u Srbiji. Regulisanje reijke Morave, ali i vode koja može da bude zdrava za piće. Ona je sada tek četvrte kategorije. Sređuje se kompletna privreda gravitira prema njoj. To je investicija koja zadržava stanovništvo, podiže standard i rješava ekološku katastrofu koja se nadvija nad tim dijelom - dodao je Rodić.