latinica  ћирилица
10/01/2020 |  19:08 ⇒ 19:08 | Autor: SRNA

Mitropolija: Zahtjevi za ocjenu ustavnosti nisu dogovoreni sa SPC

Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske saopštio je danas da aktivnosti poput podnošenja inicijativa Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti nisu učinjene u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, niti su usaglašavane sa njenim predstavnicima.

Pravni savjet Mitropolije je u saopštenju povodom pravnih aktivnosti lica koja nisu punomoćnici SPC u Crnoj Gori apelovao da se ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti "koje samo smućuju javnost i izazivaju zabunu".

- Pravni savjet naše Crkve blagovremeno će preduzeti sve neophodne pravne aktivnosti u pogledu zaštite ugroženih prava naše Crkve - navodi se u saopštenju.

Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske pozvao je "sve stručnjake i ljude dobre volje koje boli ova najnovija nepravda prema Crkvi" da svoje predloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savjetu posredstvom Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

Prije nekoliko dana dva advokata iz Beograda podnijela su Ustavnom sudu Crne Gore zahtjev za provjeru ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.