latinica  ћирилица
10/01/2020 |  19:26 ⇒ 19:27 | Autor: sputniknews.com

Moskva negira da se ruski vojni brod "agresivno" približio američkom razaraču (VIDEO)

Saopštenje američke vojne mornarice o navodnom "opasnom" zbližavanju ruskog broda američkom razaraču u Arapskom moru nije tačno, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ruski vojni brod Moskva (foto:Ministarstvo odbrane Rusije, ilustracija) -
Ruski vojni brod Moskva (foto:Ministarstvo odbrane Rusije, ilustracija)

- Saopštenje predstavnika Pete flote Vojno-mornaričkih snaga SAD o navodnom "opasnom" približavanju ruskog broda razaraču "Faragut" u Arapskom moru nije tačno - navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da je upravo američki razarač na najgrublji mogući način narušio pravila upozoravanja na mogućnost sudara brodova.

- Upravo je razarač Vojne mornarice SAD, koji se nalazio s lijeve strane ruskog vojnog broda koji je plovio ispred njega 9. januara 2020. godine na najgrublji način narušio međunarodna pravila o upozoravanju na mogućnost sudara brodova na moru i izveo manevar kako bi presjekao njegov kurs - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da su neprofesionalna dejstva posade američkog razarača "svjesno narušavanje međunarodnih normi bezbjednosti plovidbe" i da su to zabilježile video-kamere s palube američkog razarača.

- Posada ruskog vojnog broda je djelovala profesionalno, preduzevši manevar koji je omogućio da se spriječi sudar s brodom koji je narušio pravila - dodaje se u saopštenju.

Ranije je pres-služba Pete flote Vojne mornarice SAD saopštila da se ruski vojni brod približio američkom razaraču "Faragut" u sjevernom dijelu Arapskog mora. U saopštenju je navedeno da se incident dogodio 9. januara, kada je razarač izvodio planirane operacije.

Američka vojska je saopštila da se ruski brod "agresivno" približio američkom razaraču.

Na kadrovima koji su objavljeni na zvaničnom nalogu Pete flote SAD na Tviteru vidi se da ruski brod sustiže američki razarač.

Predstavnici američke vojne mornarice su saopštili da je posada poslala pet kratkih zvučnih upozorenja, nakon čega se ruski brod udaljio. Američka strana, međutim, tvrdi da ruski brod nije odmah promjenio kurs.