latinica  ћирилица
10/01/2020 |  19:54 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

Francuski senator o Danu Republike: Proslava postojanja jednog naroda

Prijateljstvo između srpskog i francuskog naroda već dugo postoji, a posjeta parlamentaraca Francuske pokazuje da ga treba ojačati razmjenom iskustava i studenata kakva postoji sa pojedinim gradovima Srbije.

Ovo je izjavio Sebastijan Moran, senator Francuske, koji je sa delegacijom tamošnjih parlamentaraca boravio u Banjaluci. On je istakao da je prisustvovao jučeranjem defileu povodom Dana Republike i da ne vidi zašto bi proslava postojanja jednog naroda mogla da bude problem.

Proslava 9. januara u Srpskoj dokaz je patriotizma, ne prijatnja drugim narodima u Bosni i Hercegovini, izjavio je Moran na konferenciji za novinare.

- Ono što sam vidio juče jeste jedno pozitivno slavlje. To slavlje je dokaz patriotizma i jedne velike ljubavi prema svom narodu i prema svojoj državi. To slavlje samo pokazuje postojanje srpskog naroda u BiH i nisam vidio negativne strane toga - rekao je Moran.

Kao problem u BiH, ali i ostalim zemljama Evrope, Moran je istakao povratak džihadista sa stranih ratišta.

- Mislim da bi trebalo zabraniti povratak ljudima koji su se uopšte borili protiv evropske kulture generlano. Mislim da je apsurd što se daje novac, prvo Turskoj, pa Bosni i Hercegovini za doček i zbrinjavanje migranata među kojima je veliki broj džihadista - ističe Moran.

Moran je, sa delegacijom francuskih parlamentaraca boravio u nekoliko lokalnih zajednica na Kosmetu i u Banjaluci, gdje je razgovarao sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljkom Čubrilovićem i srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom.