latinica  ћирилица
10/01/2020 |  19:55 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Brčko: 9. januar izbor je i pravo srpskog naroda

Dan Republike Srpske - 9. januar, obilježen je i u Brčko distriktu. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je obilježavanje 9. januara izbor i pravo srpskog naroda na svoj datum i dan. Dodik je rekao da ne može biti prihvaćeno ono što radi Ustavni sud BiH, jer on nije legitiman, niti je izraz suvereniteta BiH. Premijer Radovan Višković istakao je da se sa skupa u Brčkom šalju poruke mira i želje da se gradi i razvija Republika Srpska, ali ne na štetu bilo koga u BiH.

Dan Republike Srpske u Brčkom obilježen je polaganjem vijenaca na spomen-obilježje srpskim braniocima Brčkog i svečanim prijemom. Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da su institucije Republike Srpske odlučile da je 9. januar Dan Republike i tako će, kaže, i biti.

- Ne možemo da prihvatimo to što radi Ustavni sud, jer on nije ustavan ni legitiman, niti je izraz suvereniteta BiH, jer u njemu sjede tri stranca. Sve odluke uperene protiv odluka srpskog naroda bile su motivisane većinama koje čine tri stranca i dva Bošnjaka koja su, bez oklijevanja, uvijek, glasala na štetu Republike Srpske - istakao je Dodik.

Brčko distrikt je vlasništvo dva entiteta u BiH i u njemu žive građani Republike Srpske, koji imaju pravo da slave 9. januar kao Dan Republike Srpske, kaže premijer Srpske. 

- Šaljemo poruke mira i ljubavi. Poruke da mi volimo, gradimo i želimo da razvijamo Republiku Srpski i da ne radimo na štetu bilo koga u BiH. Ko to bude razumio, imaće priliku da zajedno sa nama gradi i BiH - naglasio je Višković.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić zadovoljan je što je nastavljena tradicija obilježavanja Dana Republike Srpske u Distriktu. Istakao je da u Brčkom praznici nisu ni 25. novembar, ni 1. mart, ali da je i tada bilo organizovanja javnih skupova.

- Tom prilikom niko od Srba nije rekao ružnu riječ, a danas se pokušava napraviti problem oko 9. januara. To je ta ravnopravnost o kojoj mi govorimo i za koju se mi u suštini i borimo - rekao je Milić.

Cerominiji obilježvanja Dana Repbulike prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine i Vlade Srpske, srpski predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Distirktu i predstavnici Boračke organizacije.

Nakon svečanog prijema, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić posjetila je Kancelariju Vlade Srpske u Brčkom gdje je u toku aukcija slika za izgradnju Dnevnog centra na Kosovu i Metohiji.