latinica  ћирилица
10/01/2020 |  22:07 ⇒ 11/01/2020 | 07:04 | Autor: SRNA

Bosanski Petrovac: Srbi kažnjeni zbog šubare sa kokardama (FOTO)

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je da MUP Unsko-sanskog kantona kažnjavanjem dvojice Srba koji su "na javnom mjestu stavili šubare sa kokardama" krši prava ljudi i maltretira stanovnike srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu, koji je, prema popisu iz 2013, godine, bio većinski srpska opština.
Bos. Petrovac: Kažnjeni zbog šubare sa kokardama (Foto: Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH) -
Bos. Petrovac: Kažnjeni zbog šubare sa kokardama (Foto: Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH)

U saopštenju se navodi da je 6. januara, na Badnji dan, kantonalni MUP kaznio dvoje lica srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu sa 500 KM za remećenje javnog reda i mira jer su "na javnom mjestu stavljajući na glavu šubaru sa kokardom vrijeđali vjerski i nacionalni osjećaj građana".

- Nakon što je 2018, a i prošle godine više puta MUP USK pokušao da migrante iz Bihaća premjesti u srpsko selo Medeno Polje, nakon što su 2019. godine tri puta zabranjivali obilježavanje genocida nad Srbima u Bihaću koji je počinjen na području Garavica, ovim MUP USK pokazuje da postoji utvrđena politika kojom žele da Srba nema u USK - ističe se u saopštenju.

Foto: Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH

Iz Odbora dodaju da lica koja rade u MUP-u USK "treba da konsultuju heraldičare koji bi im objasnili da nije riječ o kokardi, nego o grbu Nemanjića, koji je od 12. vijeka srž svakog obilježja srpskog naroda, nezavisno od toga gdje Srbi žive".

- Što se tiče šubare, šubara je odjevni predmet za glavu koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji, i svuda gdje je vremenski uslovi nalažu da se čovjek ne prehladi, pa je naše šaljivo pitanje da li bi MUP USK kaznio nekog turistu iz Rusije ili Njemačke ako bi se na području USK pojavio sa šubarom - ističe se u saopštenju.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH navode da se postavlja logično pitanje "da li MUP Republike Srpske treba da postupa i sačinjava prekršajne naloge za Bošnjake koji na teritoriji Republike Srpske na svojim kapama i beretkama nose grb `Armije Republike BiH`".

- Šta više, MUP Republike Srpske obezbjeđuje cijele kolone pješaka koji noseći zastave i beretke sa grbom "Armije Republike BiH" u julu iz raznih krajeva idu prema opštinama istočne Republike Srpske - napominju iz Odbora.

U saopštenju se naglašava da su grb "Armije Republike BiH" na svojim kapama i uniformama nosili i oni koji su napravili stravične zločine u srpskim selima oko Bratunca i Srebrenice.

- Grb "Armije RBiH" nosili su i oni na Kazanima i oni kojima su smetale srpske porodice u toj Republici BiH, kao npr. porodica Golubović u Konjicu - ističe se u saopštenju i dodaje da je u prilogu saopštenja i fotografija koja je MUP-u USK poslužila za pisanje kazni.