latinica  ћирилица
10/01/2020 |  22:45 | Autor: sputniknews.com

Bećković: Đukanović je Boga proglasio za unutrašnje pitanje Crne Gore

Nedavno je Karl Bilt izjavio da je pravoslavlje najveći preostali neprijatelj. Mora da je to čuo od nekog ko to zna mnogo bolje od njega. U borbi protiv tog najvećeg neprijatelja isprednjačila je mala Crna Gora, čiji je aktuelni režim zvanično objavio rat crnogorsko-primorskoj Mitropoliji SPC, poručio je srpski akademik Matija Bećković.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

- Za početak ratovanja nije slučajno izabrao božićne dane, katoličke i pravoslavne, da donese zakon kojim je označio bezakonje. Bog je proglašen unutrašnjim pitanjem današnje Crne Gore i njene vladajuće partije. Da podsjetimo, o Božiću je počela i istraga poturica opjevana u Gorskom vijencu (koje izgleda nije ni bilo), pa nije daleko od plitke pameti da su o ovom Božiću planirali istragu posrbica, kako već neko vrijeme srbomrsci zovu Srbe-Crnogorce - kaže Bećković.

Bećković navodi da je "srpski narod u Crnoj Gori stavljen van zakona, proglašen okupatorom sopstvene zemlje, lišen i istorije, jezika i pisma, pa su krenuli da ga liše i vjere, hramova i crkvene imovine".

- Da bi odbranili svoju imovinu, nude Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu. Na sve to imaju pravo zato što su pobijedili na izborima - rekao je on i dodao:

- Udarcem na hramove kao da su izvukli krajeugaoni kamen iz temelja i zaljuljali Crnu Goru - prenosi portal Borba.

- Na poziv crkvenih zvona i svojih duhovnih vođa, ustao je vjerni narod u odbranu svojih bogomolja. Najvidnija u tom ustanku je mlada Crna Gora, za koju se vjerovalo da je već indoktrinirana i izgubljena. Visoka riječ koju izgovaraju crkveni velikodostojnici, pozivajući na mir, razum i ljubav, onaj je luč za kojim je krenuo narod da brani svoje posljednje utočište. Nove nužde rađaju nove sile - zaključuje Bećković.