latinica  ћирилица
11/01/2020 |  09:23 ⇒ 10:42 | Autor: SRNA

Višković: U BiH su bitni Srbi, Bošnjaci i Hrvati, a ne stranci

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je sudbina BiH u njenim, a ne u rukama međunarodne zajednice, za koju se nada da će shvatiti svoje greške u ovoj zemlji.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je za "Nezavisne novine" rekao da je Srpska za 28 godina postojanja postala subjekat bez kojeg se u BiH ne može donijeti nijedna odluka, a nada se da su i neki političari u BiH shvatili da bez uvažavanja, dogovora i kompromisa nema napretka u BiH.

- Ovdje smo bitni mi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, i ono što iskreno želimo da uradimo, to i možemo, bez obzira na stav međunarodne zajednice - istakao je Višković.

Kada je riječ o budućoj saradnji entiteta, ali i sa vlašću na nivou BiH, Višković je naveo da su sada svi na istom fonu, te da će se ozbiljno raditi i na zaštiti domaće proizvodnje, koja je ključ za opstanak privrede i zemlje.

Premijer je rekao da je Vlada Srpske u prošloj godini suštinski uradila sve što je od nje zavisilo za mnoge projekte, iako je bila potrebna saradnja sa drugim nivoima vlasti, te dodao da BiH ne treba da postoji ako nije spremna i sposobna da se izbori da institucije rade svoj posao.

Višković je podsjetio da je Srpska prošle i pretprošle godine bila uskraćena za PDV od skoro 50 miliona KM, kao i da je u "Elektroprenosu" zarobljeno oko 200 miliona KM za investicije. "Da nije bilo tih problema, imali bismo veći BDP, plate, zaposlenost", rekao je Višković.

On je naglasio da je na planu raspodjele PDV-a Vladi Federacije BiH predložen dogovor o poravnanju prema kome Srpska treba da dobije oko 35 miliona KM, kao i da je dobio uvjeravanja da je to prihvatljivo za drugi entitet.

Višković je rekao da je radna verzija zakona o PDV-u u proceduri i da se on zalaže za diferenciranu stopu, ali da će uvažiti i mišljenje stručnjaka. "Nije u redu da stopa na mlijeko, hljeb ili pelene bude ista kao za viski i druge luksuzne stvari", smatra Višković.

Višković je napomenuo da se mora zaštititi domaće tržište od uvoza proizvoda sumnjivog kvaliteta, te naveo primjer punih štala tovnih bikova kod domaćih proizvođača, uz istovremeni uvoz ogromnih količina mesa u BiH.

- Nije tu stvar cijene i tržišta nego kvaliteta. Neko konačno i definitivno na granici treba da kaže šta nam se servira, šta jedemo i debelo plaćamo. Pitanje je da li smo spremni da se izborimo s raznim lobijima - rekao je Višković.

Kada je riječ o platama, Višković je naveo da se ove godine može dostići da prosječna plata u Srpskoj bude u visini od 1.000 KM i to bez smanjenja poreza i doprinosa.

- Blizu smo toga i Vlada će sve učiniti da do toga dođe. Mi ćemo u prvom kvartalu ove godine možda doći do te prosječne plate - rekao je Višković.

On je naveo da vlast čini sve da se zaustavi iseljavanje stanovništva, te da je cilj da se rješi problem sve manjeg broja novorođene djece.

Povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike i osporavanja tog datuma iz Sarajeva, Višković je rekao da treba postojati uvažavanje, te da Srpska nema ništa protiv da Bošnjaci slave ono što je za njih bitno.

On je dodao da su zamjena teza tvrdnje iz Sarajeva da je 9. januar 1992. godine početak rata. "Niko ne spominje da u odluci Narodne skupštine od 9. januara piše da ona stupa na snagu onog momenta kada druga dva naroda donesu odluku da ne žele živjeti u Јugoslaviji. Oni su na referendumu to donijeli. Ako poslažemo sve činjenice, vidjećemo ko je želio rat, a ko mir. Mi smo u rat uvučeni", ocijenio je Višković.

On je naveo i da objava tajnog dokumenta britanskih obavještajaca u vezi sa dešavanjima u Srebrenici na neki način demantuje medijsku propagandu iz Sarajeva da su u BiH samo Srbi loši momci.

Višković je rekao da Neđo Trninić nije smijenjen zato što je loše radio posao ministra saobraćaja i veza Republike Srpske već je bio zadovoljan njegovim radom, ali je došlo do promjena u njegovoj političkoj opciji /DNS/ i to je unutrašnja stvar te stranke.

- Nema tu refleksije na rad Vlade Republike Srpske. Ona radi normalno i već na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biće imenovan novi ministar. Do danas nisam dobio zvaničan prijedlog te partije - rekao je Višković.