latinica  ћирилица
11/01/2020 |  09:46 | Autor: SRNA

Bratunac: Porodice poginulih smatraju da je Hanić za liječenje

Članovi porodica Srba, koje su muslimanske snage iz Srebrenice ubile na Božić 1993. godine u Kravici kod Bratunca, smatraju da je pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić koji je na Božić na svom Fejsbuk profilu veličao Nasera Orića "za liječenje", te da se ovo ne bi događalo da su zločinci odgovarali počinjene zločine nad Srbima.
Bratunac - parastos u Kravicama - Foto: SRNA
Bratunac - parastos u KravicamaFoto: SRNA

Krstina Nikolić, čiji je suprug Milovan poginuo u Kravici na Božić 1993. godine, smatra da je u ovakvoj državi i sa ovakvim pravosuđem sve moguće, te podsjeća da da za masovne zločine nad Srbima u Podrinju u Drugom svjetskom ratu niti u posljednjem odbramebno-otadžbinskom počinioci nisu odgovarali.

- Oni, nažalost, smatraju da je njihovo pravo da mogu nekažnjeno da ubijaju Srbe, veličaju zločine i da ih još jednom ponove, jer za to neće odgovarati - rekla je Srni Kristina Nikolićeva.

Radmila Nikolić, čiji su suprug Branko i brat Radomir Milošević nastradali istog dana kao i Milovan, kaže da "Hanić nije za suđenja, već da je za bolnice i liječenja".

- Njegov postupak u civilizovanom svijetu bi se tretirao kao odraz poremećenog uma zbog čega bi trebalo da se liječi, ako toj bolesti izazvanoj neograniočenom mržnjom prema Srbima uopšte ima lijeka - ocijenila je Radmila Nikolić u izjavi Srni.

Sličnog je mišljenja i Tonka Milošević, čiji je veći broj članova familije ubijen na Božić 1993-godine.

- Čega se pametan stidi, budala se ponosi, stara je poslovica koja se i u ovom slučaju obistinjuje. Ne bi se ovo događalo da su zločinci odgovarali - rekla je Miloševićeva Srni.

Prema njenim riječima, ovako se osjećaju nedodirljivim i da mogu raditi šta hoće, što nije dobro.

- To je prijetnja, to ukazuje da postoje osobe pomračenog uma koje ne osuđuju zločine i koje su sporemne da tako nešto ponovo učine, što sluti na novu nesreću - kaže Miloševićeva.

Ona je ocijenila da bi Hanića i slične trebalo identifikovati, izolovati i liječiti, ako se želi sačuvati mir u BiH.

- Ovakvi postupci izazivaju revolt i mogu da dovedu do reakcije koja može da izazove incidente i sukobe širih razmjera - dodala je Tonka Milošević.

Ratni invalid Radenko Milanović iz Kravice smatra da bi Hanić trebalo da bude otpušten iz Oružanih snaga BiH, jer su takve osobe nepredvidive i ne zna se kada mogu da zloupotrijebe oružje.

On je dodao da takve osobe treba na vrijeme onemogućiti u zlim namjerama i preduzeti određene mjere da se podvrgnu liječenju, jer svojim ponašanjem i provociranjem predstavljaju opasnost po mir.

- To je bolesna osoba koja se na neki način mora sankcionisati i onemogućiti u zlim namjerama. Najčešće su to kukavice koje se ohrabruju da provociraju i prijete znajući da niko od počinilaca zločina u Kravici nije procesuiran. Ubijeđen je da se to i njemu ne može desiti - rekao je Milanović.

On je naveo da ovaj incident, odnosno vrijeđanje srpskih žrtava, nije ništa novo iz Federacije BiH, gdje mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko smatraju normalnim i ispoljava se istim intenzitetom, kao i u ratnim godinama.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Bratunac Zoran Gvozdenović rekao je Srni da bi veliki broj Bošnjaka, da im se ukaže prilika, ponovo činila iste zločine nad Srbima kao i u prethodna tri rata na ovom području.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić je na Božić, 7. januara, objavio na svom "Fejsbuk" profilu pjesmu "Ko na Božić u Kravicu dođe" koja veliča Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

U Kravici su na Božić 1993. godine muslimanske snage pod komandom Orića ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Optužnicom prema kojoj je suđeno Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju za koje niko nije odgovarao ni 24 godine nakon rata i 27 godina od kada su počinjeni.