latinica  ћирилица
11/01/2020 |  11:45 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Kada će biti saniran put u Gornjoj Dragotinji?

Mještani dijela prijedorskog naselja Gornja Dragotinja već duži vremenski period suočeni su s problemom, jer je lokalni put kroz zaseok Krnete, iako frekventan, zbog neadekvatnog održavanja u veoma lošem stanju. Stanovnicima ovog mjesta otežan je pristup seoskom groblju, ali i izvoru sa kojeg se snabdijevaju pitkom vodom. Iz prijedorske Gradske uprave poručuju da će ova putna dionica uskoro biti sanirana.

Vožnja lokalnim putem dužine dva i po kilometra, kroz naselje Krnete u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora posebno je teško tokom padavina, kada su zbog velike količine vode koja se zadržava na kolovozu, neke dionice gotovo neprohodne, ističe mještanin Stojan Krneta.

- Osam mjeseci mi se borimo da naspemo ovaj put, vidjeli ste u kakvom je stanju. On je donekle podnošljiv kad je suvo vrijeme, ali nije ni prometan veći dio godine - izjavio je Krneta.

Uz pomenutu dionicu živi uglavnom staro i nemoćno stanovništvo, koje nije radno sposobno, niti u stanju da samoinicijativno uredi put, ističe Krneta. Najveći problem je to, kako kaže, što je zbog stanja u kome se put trenutno nalazi, pristup groblju, ali i izvoru, sa koga veći dio stanovništva koristi pitku vodu, uveliko otežan.

- Јa recimo, uvijek uzimam vodu i dovezem kolima kad je put prohodan. Kad nije, nemam mogućnosti - rekao je Krneta.

Kako kažu mještani, u proteklom periodu više puta su se obraćali prijedorskoj Gradskoj upravi, kako bi oštećenja na putu bila sanirana.

- Lokalna zajednica se tu oglušila, na naš zahtjev nisu ništa preduzeli. Bila su neka obećanja gdje smo mi na kraju shvatili da od toga nema ništa - izjavio je Savo Јovičić iz Gornje Dragotinje.

Iz Gradske uprave ističu da je nadležno odjeljenje već počelo sa pregledima oštećenih putnih pravaca na području grada, i sanacijom najkritičnijih dionica.

- Što se tiče konkretno putnog pravca u zaseoku Krnete, on spada u grupu trećeg prioriteta, međutim, ovo odjeljenje je već bilo na terenu, pregledalo i snimilo potrebne količine, i u narednom periodu će biti saniran put - izjavio je samostalni stručni saradnik za poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Prijedor Branko Švraka.

Kako su poručili nadležni, veoma niske temperature trenutno predstavljaju problem, međutim, sanacija ove putne dionice trebalo bi da bude izvršena najkasnije u roku od dvije sedmice.