latinica  ћирилица
11/01/2020 |  12:20 ⇒ 12:23 | Autor: TANЈUG

Linta: Antisrpska politika zvaničnog Zagreba

Predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocjenjuje da odluka Hrvatske da definiše listu uslova za Srbiju u procesu pridruživanja EU predstavlja još jednu potvrdu antisrpske politike zvaničnog Zagreba.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On ocjenjuje da je licemerje i bezobrazluk to što Hrvatska u svom programu predsjedavanja EU traži od Srbije poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda i vladavinu prava, doprinos regionalnoj saradnji i razvoj dobrosudsjedskih odnosa, pomirenje i rješavanje otvorenih pitanja.

Prema njegovim riječima, jasno je da će Hrvatska šestomjesečno predsjedavanje EU maksimalno iskoristiti da uslovljava Srbiju rješavanjem pitanja nestalih, granica, sukcesije, položaja hrvatske manjine u Srbiji, pitanja suđenja za ratne zločine, suočavanje sa prošlošću, a naglašava da ta zemlja prije nego što je postala članica EU nije riješila nijedno od tih pitanja.

Linta ističe da Hrvatska od stupanja na snagu Sporazuma o sukcesiji 2004. godine opstruiše sprovođenje Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji, te da odbija da protjeranim Srbima i srpskim povratnicima vrati stanarska prava, isplati dospjele neisplaćene penzije i naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu, vrati oteto i uzurpirano poljoprivredno zemljište, kuće, vikendice i poslovne prostore, kao i da srpskim firmama prati otete nekretnine.

Nije riješeno ni pitanje ekshumacije ni identifikacije posmrtnih ostataka Srba, a, navodi Linta, nema volje ni da se kažnjavaju brojni ratni zločini nad Srbima.

Linta ocjenjuje i da brojne činjenice pokazuju da je u Hrvatskoj na djelu završni proces rehabilitacije ustaštva i NDH i da hrvatsko društvo nije spremno da se suoči sa svojom prošlošću.

Novosti su prenijele da je zvanični Zagreb spremio dugačku listu zahtjeva za Srbiju.

Ako želi da napreduje u procesu pridruživanja EU, Srbija će morati da raskrsti sa svojom prošlošću, zahtjev je koji je zvanični Zagreb ugradio u svoj program predsjedavanja EU, koje je Hrvatska danas i formalno započela, pišu Novosti.

U tom dokumentu, u dijelu koji se odnosi na proširenje, između ostalog, naglašava se da je važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava, doprinos regionalnoj saradnji i razvoj dobrosusjedskih odnosa. Ovo posljednje uključuje prevladavanje nasljeđa prošlosti, istinsko pomirenje, i rješavanje otvorenih pitanja.

Povezane vijesti:

Zagreb spremio spisak zahtjeva da zaustavi Srbiju