latinica  ћирилица
11/01/2020 |  13:44 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Put Beograda ka EU nije preko Zagreba već preko Budimpešte

Istoričar Nemanja Starović poručio je da put Srbije u EU vodu preko Budimpešte, a ne preko Hrvatske, koja će uvijek biti sklona da joj postavlja najrazličitije moguće prepreke.
Budimpešta - Foto: RTRS
BudimpeštaFoto: RTRS

Starović je rekao da je šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske striktno protokolarna, birokratska funkcija koju su preuzeli predstavnici hrvatske diplomatije od čega ni sama Hrvatska, ni njeni građani neće imati bilo kakve konkretne koristi.

- Hrvatska će tokom predsjedavanja EU biti pod striktnim nadzorom Berlina, a svoje predsjedavanje neće moći da iskoristi za realizaciju bilo kojih svojih nacionalnih interesa - rekao je Starović za Televiziju "Pink".

Istoričar Miloje Pršić ukazao je da Hrvatska ima konstantnu antisrpsku politiku koja se temelji na programu koji je praktično počeo da se oblikuje od 19. vijeka, a sa Antom Starčevićem je dobio obrise.

On je dodao da Hrvati vode veoma mudru nacionalnu politiku, od čega ne odustaju ni za jot.

- Nikako da se oslobode i da priznaju genocid od 1941. do 1945. godine, kao i genocid počinjen u "Bljesku" i "Oluji" - istakao je Pršić.

Istoričar Saša Adamović je rekao da je ustaštvo radikalni izraz hrvatske nacionalne politike, te ocijenio kako je ostala nezapažena izjava hrvatskog slikara Ede Murtića koga je u ateljeu 1990. posjetio Franjo Tuđman i rekavši da je njegov plan da, kada dođe na vlast, završi ono što Ante Pavelić nije uspio da završi 1941. godine.

- Tada mu je rekao da ima namjeru da 50 odsto Srba ode iz Hrvatske, a da će drugih 50 odsto ili postati Hrvati ili nestati - zaključio je on.

Povezane vijesti:

Linta: Antisrpska politika zvaničnog Zagreba

Zagreb spremio spisak zahtjeva da zaustavi Srbiju