latinica  ћирилица
11/01/2020 |  14:22 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od pogibije Zorana Cvijetića (FOTO)

U Istočnom Sarajevu obilježeno je 26 godina od pogibije Zorana Cvijetića, prvog ministra unutrašnjih poslova Srpske Autonomne Oblasti /SAO/ Romanija i načelnika Sarajevsko-romanijskog centra službi bezbjednosti, pred čijim spomenikom je danas služen parastos, a potom su položeni vijenci.
Istočno Sarajevo: Obilježeno 26 godina od pogibije Zorana Cvijetića - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Obilježeno 26 godina od pogibije Zorana CvijetićaFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Podružnica Istočno Sarajevo, Radovan Pejić podsjetio je da članovi ovog udruženja čuvaju sjećanje na Cvijetića, koji je ubijen na današnji dan 1994. godine u Lukavici snajperskim hicem pripadnika tzv. Armije BiH ispaljenim sa brda Mojmilo.

On je naveo da je Cvijetić pred početak rata, kao načelnik policije na Sokocu, zaustavljao konvoje sa naoružanjem za muslimanske paravojne formacije i da je već tada mnogima u policijskim strukturama BiH bio smetnja.

Istočno Sarajevo: Obilježeno 26 godina od pogibije Zorana Cvijetića, Foto: SRNA

Pejić je podsjetio da je rukovodstvo Republike Srpske postavilo Cvijetića za prvog ministra unutrašnjih poslova SAO Romanije, a kasnije je imenovan za načelnika Sarajevsko-romanijskog centra službi bezbjednosti.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je da Cvijetić, nekoliko mjeseci pred pogibiju, nije prihvatio ponudu da sjedište Centra službi bezbjednosti bude izmješteno iz Lukavice u Vlasenicu, smatrajući da prisustvo policije daje sigurnost srpskom narodu u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

- Zoran je značajna ličnost u istoriji stvaranja Republike Srpske i ono što mi danas imamo - ocijenio je Bjelica.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da je Skupština ove opštine, na inicijativu Udruženja veterana službi bezbjednosti Srpske, u znak sjećanja na prvog načelnika Centra službi bezbjednosti, na prostoru Istočnog Sarajeva jednu ulicu nazvala po Zoranu Cvijetiću.

Istočno Sarajevo: Obilježeno 26 godina od pogibije Zorana Cvijetića, Foto: SRNA

On je ocijenio da je ovim opština Istočno Sarajevo vratila dio duga Cvijetiću, koji se borio za Republiku Srpsku i ugradio svoj život u njene temelje.

- Ova odluka ima još veću težinu jer je u Ulici Zorana Cvijetića sjedište Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH. Mislim da time pokazujemo odgovornost prema ovom čovjeku i Republici - zaključio je Ćosić.

Na spomenik na mjestu Cvijetićeve pogibije u Lukavici vijence su položili predstavnici Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Boračke organizacije, Policijske uprave Istočno Sarajevo, grada Istočnog Sarajeva i opština sa ovog područja.