latinica  ћирилица
11/01/2020 |  14:24 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Sarajevo: U centru grada zabrana saobraćaja za vozila sa "evro tri" motorom

Vlada Kantona Sarajevo zabranila je da se u centru grada kreću automobili i teretna vozila sa "evro tri" motorom, a kontrole inspekcijskih organa su pojačane uz asistenciju policije.
Policija vrši kontrolu saobraćaja u Sarajevu (foto: Vlada KS) -
Policija vrši kontrolu saobraćaja u Sarajevu (foto: Vlada KS)

Zabrana se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila lica sa invaliditetom, taksi vozila i vozila hitnih intervencija /civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca/.

Među preduzetim mjerama je i organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave, te zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Odluku kojom se proglašava epizoda "Uzbune".

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda "Upozorenje" i "Pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo.

Iz Vlade upozoravaju stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

Stručno tijelo u kontinuitetu će pratiti vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu, te zajedno sa Vladom obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u narednih 48 časova očekuje se stabilna vremenska situacija, bez vjetra i padavina, uz pojavu temperaturne inverzije.

Povezane vijesti:

Vazduh u Sarajevu i dalje opasan