latinica  ћирилица
11/01/2020 |  14:37 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

Banjalučani organizuju šetnju u spomen Marku Stanojeviću (FOTO)

Planinarsko društvo "Gora Banjaluka" organizuje Treću memorijalnu šetnju u spomen na Marka Stanojevića, jednog od osnivača društva, koji je preminuo u martu 2017. godine nakon kraće i teške bolesti.
Druga memorijalna šetnja (foto: PD "Gora Banjaluka") -
Druga memorijalna šetnja (foto: PD "Gora Banjaluka")

Šetnja će se održati u nedjelju 12. januara na relaciji: Zeleni most – Trešnjik – Zmajevac – Repetitor na Starčevici – Potok, što je ujedno i posljednja akcija koju je Marko kao planinar organizovao i u kojoj je učestvovao.

 Druga memorijalna šetnja (foto: PD "Gora Banjaluka")

Staza je duga oko 12 kilometara i pogodna je za sve učesnike a vrijeme trajanja je oko četiri sata. Okupljanje učesnika je u nedjelju jutro u 10 časova kod Zelenog mosta.

Akcija je besplatna a organizatori pozivaju sve građane da im se pridruže. Zainteresovani mogu da se prijave i porukom na Fejsbuk stranici PD "Gora Banjaluka" radi evidentiranja i bolje organizacije samog događaja.

Druga memorijalna šetnja (foto: PD "Gora Banjaluka")

Marko Stanojević je rođen 1986. u Banjaluci gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje te Prirodno-matematički fakultet, Studijski program za geografiju nakon čega je u Beogradu završio i postdiplomske studije na Geografskom fakultetu. 2010. godine dobija zvanje asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, na Studijskom programu za geografiju i Studijskom programu za prostorno planiranje, a od 2014. godine zvanje višeg asistenta.

Stanojević je jedan od idejnih tvoraca projekta "Upoznaj Srpsku", koji je postao izuzetno prepoznatljiv tokom četiri godine postojanja a obavljao je i funkciju predsjednika Asocijacije istraživača "Upoznaj Srpsku".

Marko Stanojević

Takođe, Marko je bio sekretar Geografskog društva Republike Srpske, član Istraživačkog centra "Iskon" (udruženje za promociju prirodnih i kulturnih dobara Republike Srpske) i tehnički urednik naučnog časopisa "Herald". Učestvovao je na više naučnih i stručnih skupova a autor je ili koautor više naučnih, stručnih i naučno-popularnih radova, koji su objavljeni u različitim naučnim i stručnim časopisima, te zbornicima radova sa naučnih skupova. Učestvovao je u realizaciji više naučno-istraživačkih projekta.

Јoš jednom podsjećamo da je okupljanje kod Zelenog mosta, nedjelja 12. januara u 10 časova.

Druga memorijalna šetnja (foto: PD "Gora Banjaluka")