latinica  ћирилица
11/01/2020 |  15:22 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

Povodom Dana Republike svečana akademija u Vlasenici

Povodom Dana Republike danas je u Vlasenici održana svečana akademija koju su organizovali Republički pedagoški zavod i ova opština.
Vlasenica - svečana akademija - Foto: SRNA
Vlasenica - svečana akademijaFoto: SRNA

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je ova manifestacija druga po važnosti kojom se obilježava rođendan Republike Srpske, poslije centralne proslave Dana Republike u Banjaluci.

Damjanović i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević dodijelili su prigodne nagrade i diplome osnovcima i srednjoškolcima čiji su radovi, ocijenjeni najuspješnijim na konkursu koji je Republički pedagoški zavod raspisao u novembru.

Prvo mjesto za najbolji literarni rad u konkurenciji osnovaca zauzeo je Danijel Miljatović iz OŠ "Branko Ćopić" iz Donjih Agića kod Novog Grada, drugo mjesto Aleksandra Lazarević iz OŠ "Vuk Karadžić" iz Višegrada, a treće Aleksandar Prpoš iz OŠ "Branko Ćopić" iz Prijedora.

U konkurenciji srednjoškolaca prvo mjesto pripalo je Romani Roganović iz Gimnazije "Јovan Dučić" iz Trebinja, drugo mjesto Јeleni Kovačević iz Tehnološke škole u Banjaluci, a treće mjesto Katarini Ratković iz Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Novog Sarajeva.

U konkurenciji osnovaca prvo mjesto za najbolji likovni rad pripalo je vlaseničanki Sari Mekić iz OŠ "Vuk Karadžić", drugo Nađi i Gavrilu Kragiću iz OŠ "Petar Petrović Njegoš" iz Maslovara kod Kotor Varoši, a treće učenici OŠ "Sveti Sava" iz Zvornika Milici Štrbac.

Prva nagrada za najbolji likovni rad u konkurenciji srednjoškolaca pripala je Ivanu Pekiću iz SŠC "Petar Drugi Petrović Njegoš" iz Šekovića, drugo Ivani Milošević iz SŠC "Milorad Vlačić" iz Vlasenice, a treće gimnazijalki iz Prnjavora Vesni Novaković.

Nagrade za najbolje mape Republike Srpske osvojili su Osnovna škola "Sveti Sava" u Zvorniku, profesor Јovo Lalić, Gimnazija u Prnjavoru, profesor Željko Јelić.

Damjanović je podsjetio da je na konkurs koji je Republički pedagoški zavod raspisao u novembru pristiglo više od 2.500 literarnih i oko 500 likovnih radova, te da je komisija imala težak zadatak da izabere najbolje.

- Cilj nam je bio da u našim učenicima i mališanima u vrtićima razvijamo patriotski odnos prema Republici Srpskoj, da i oni daju svoj doprinos u razvoju Srpske, jer, danas-sutra oni će biti nosici tog razvoja. Republiku Srpsku moramo sačuvati po svaku cijenu, a to mogu samo ovi najmlađi - rekao je Damjanović.

Damjanović je zahvalio načelniku opštine Kraljeviću i rukovodstvima osnovne i srednje škole i vlaseničkog vrtića, koji su organizovali ovu akademiju.

U programu povodom Dana Republike, koji je održan u Srednjoškolskom centru /SŠC/ "Milorad Vlačić", nastupili su članovi školskih sekcija Osnovne škole "Vuk Karadžić" i SŠC-a, te folklorni ansambl Udruženja za njegovanje tradicije "Birač". Otvorena je i izložba nagrađenih likovnih radova.

Načelnik opštine Vlasenice Miroslav Kraljević rekao je da je za Vlasenicu ovo veličanstven dan i važan događaj, koji je organizovan na najvišem nivou, baš kako i priliči Danu Republike Srpske.

On je dodao da je opština Vlasenica za protekle tri godine, od kada je on na čelu, uspjela mnogo toga da uradi, prije svega da zaustavi negativne finansijske trendove koji su godinama opterećivali njen razvoj.

Vršilac dužnosti direktora SŠC-a Ilinka Ninić rekla je da je za tu ustanovu velika čast što je u prilici da bude organizator ovako značajne manifestacije i zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji.