latinica  ћирилица
11/01/2020 |  16:50 ⇒ 16:59 | Autor: sputniknews.com

Četiri sata u četiri oka: O čemu su pričali Putin i Merkelova?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Rusija cijeni odgovoran stav Njemačke koja podržava završetak projekta "Sjeverni tok 2".

Njemačka kancelarka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim liderom izjavila da gasovod "Sjeverni tok 2" mora biti završen, istakavši da je to veoma važan projekat, od kojeg će korist imati ne samo Njemačka nego i druge evropske zemlje.

Putin je nakon sastanka ocijenio da je susret bio koristan i sadržajan.

Јedna od tema razgovora dvoje lidera bila je, kako je naveo Putin, i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine.

- Tokom razgovora smo se dotakli i pitanja u vezi s daljim tranzitom ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine. Uočen je značaj dogovora "Gasproma" i ukrajinskih partnera, postignutog 1. decembra, u skladu s kojim će se tranzitne isporuke ostvarivati narednih pet godina - rekao je Putin.

On je naglasio da je taj dogovor obostrano koristan i da ima uravnotežen karakter, kako za Rusiju, tako i za Ukrajinu.

Razgovor trajao više od četiri sata

Razgovor dvoje lidera počeo je u Kremlju u 14.30 minuta po moskovskom vremenu (12.30 minuta po srednjoevropskom) i trajao je nešto više od četiri sata.

Uoči početka susreta, ruski lider predložio je Merkelovoj da se tokom sastanka dotaknu najbitnijih pitanja aktuelne svjetske političke scene.

- U stalnom smo kontaktu, bavimo se ekonomskim, političkim i međunarodnim problemima - rekao je Putin, otvarajući susret u Kremlju.

On je zahvalio Merkelovoj što je prihvatila poziv da doputuje u Rusiju.

U okviru zvanične delegacije Njemačke doputovao je i ministar inostranih poslova te zemlje Hajko Mas.