latinica  ћирилица
11/01/2020 |  19:33 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Novi Grad: Pomen za 56 ubijenih boraca Vojske Srpske (FOTO)

U Novom Gradu obilježeno je 27 godina od stradanja 56 boraca Vojske Republike Srpske. Oni su stradali na Suvoj Međi u napadu pripadnika Petog korpusa tzv.Armije BiH.

Bosiljka i Drago Grbić iz Poljavnica 11.januara 1993.godine izgubili su sina jedinca Zorana. Iako je prošlo 27 godina tuga i bol ne prolaze.

Foto: SRNA

- Ovaj me dan podsjeća na onaj prvi dan kako je i bilo, tako je i sada. Nemam oslonca više, nemam više ništa - kaže Bosiljka.

Milka Umićević svake godine na dan stradanja posjeti u Trećoj Čađavici grob brata Zdravka, koji je sahranjen u zajedničku grobnicu sa petoricom svojih komšija.

- Svake godine dolazim da posjetim bratov grob s majkom. Tate više nema, nažalost. Teško nam je svima,ali moramo dalje - navela je  Umićevićeva.

Foto: SRNA

Pored porodica poginulih mjesna groblja u Poljavnicama i Trećoj Čađavici posjetili su i predstavnici Boračke organizacije i opštine.

- Nisu zaboravljene porodice, prijatelji, kumovi, rodbina i saborci dolaze i obilaze grobove naših poginulih boraca - istakao je Marinko Gačić predsjednik Boračke organizacije,

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos za poginule srpske borce.

Foto: SRNA

Komisija za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u opštini Novi Grad, uvrstila je ovaj datum u kalendar značajnih datuma za ovu opštinu 21. oktobra 2010. godine.