latinica  ћирилица
11/01/2020 |  19:35 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Zoran Cvijetić heroj i borac u zaštiti svog naroda (FOTO)

Služenjem pomena i polaganjem cvijeća u Istočnom Sarajevu obilježeno je 26 godina od pogibije Zorana Cvijetića, prvog ministra unutrašnjih poslova SAO Romanija i prvog načelnika Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije. Cvijetić je jedan od 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su poginuli u otadžbinskom ratu.

Istinski heroj i borac u zaštiti svog naroda, Zoran Cvijetić dao je nemjerljiv doprinos u odbrani Republike Srpske i stvaranju njenog ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: SRNA

- Podsjetimo se da je među prvima 30.marta postrojio tada miliciju Srpske Republike Bosne i Hercegovine i prvom ministru Mići Stanišiću predao raport. To je praktično značilo primjenu ustava i zakona o unutrašnjim poslovima i od tog trenutka građane tadašnje Srpske Republike BiH čuvala je srpska milicija, danas policija - rekao je Radovan Pejić predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Podružnica Istočno Sarajevo.

Osporavala je i pokušavala smijeniti Cvijetića pred rat sarajevska čaršija, jer je na Romaniji bio brana prolascima konvoja oružja za Zelene beretke, Patriotsku ligu i druge paravojne formacije. Cvijetić je bio ponos cijele regije, uvijek na prvim linijama odbrane.

- Zoran je značajna ličnost u istoriji stvaranja Republike Srpske i jedan od najvećih funkcionera, možemo tako reći, koji je položio život za odbranu Republike Srpske i danas ovo što mi imamo - naveo je Milovan Bjelica načelnik opštine Sokolac.

Foto: SRNA

Očuvanje sjećanja na heroja i njegova djela, čovjeka koji je u najtežim vremenima preuzeo odgovornost, kako je istaknuto, obaveza je svih.

- Јedna od ulica u Istočnom Novom Sarajevu, upravo na inicijativu Veterana Službi bezbjednosti Republike Srpske je ponijela ime Zorana Cvijetića. Možda da još veću težinu nosi to što ta ulica prolazi pored današnje Državne agencije za istrage i zaštitu - istakao je Ljubiša Ćosić načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Cvijeće na spomen-obilježje, podignuto na mjestu gdje su Cvijetića 11. januara 1994-te pogodili snajperski meci takozvane Armije BiH sa brda Mojmilo, položile su delegacije Veterana Službi bezbjednosti, MUP-a Republike Srpske, Grada Istočno Sarajevo, te boračke i delegacije opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo.