latinica  ћирилица
11/01/2020 |  19:44 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Uz hramove, na meti crnogorskih vlasti i vrijedna imovina SPC

I pored okupljanja desetina hiljada pravoslavnih vjernika i zahtjeva da se sporni zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče, zvaničnici Crne Gore i dalje ćute.

Za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, ovaj zakon uvod je u otimanje pravoslavnih hramova. Ono što se nezvanično spekuliše jeste da je jedan od motiva za njegovo usvajanje i veoma vrijedna nepokretna imovina, koju Mitropolija SPC-a u Crnoj Gori posjeduje.

Danima vjernici Mitropolije crnogorsko- primorske u litijama i na molebanima poručuju da neće dati svoje svetinje. Svoja prava za sada traže na ovaj način, mirno i dostojanstveno.

Poznavaoci prilika u Crnoj Gori koje se odnose na sporni zakon smatraju da su jedan od motiva za usvajanje zakona i ogromna materijalna dobra kojima raspolaže mitropolija.

Na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, manastir Ostrog, Eparhiju budimljansko-nikšićku i druge eparhije u Crnoj Gori upisana su 523 objekta i više od 11 miliona kvadratnih metara zemljišta. Ovo su podaci crnogorske Uprave za nekretnine od 2008. godine.

Crnogorski režim nije tajio prije donošenja ovog zakona, da mu je namjera nacionalizacija pravoslavnih hramova sagrađenih prije 1918.godine i obnova takozvane autokefalne crnogorske crkve.

Zvaničnici ove države još nisu demantovali spekulacije, da je jedan od skrivenih motiva i vrijedna imovina Mitropolije, jer se od usvajanja zakona nisu oglašavali.

Vjernici SPC nastaviće, kako je odlučio Episkopski savjet, sa litijama i molebanima četvrtkom i nedjeljom, a ako bude trebalo, najavljuju, da će ponovo biti organizovana svakodnevna okupljanja.