latinica  ћирилица
11/01/2020 |  20:09 | Autor: Agencije

Rukometaši Crne Gore večeras ispisali još jednu sramnu stranicu

Rukometaši Crne Gore večeras su ispisali još jednu sramnu stranicu u istoriji ove nekada ponosne države. U meču sa Srbijom, istračali su na parket u zelenim dresovim, promovišući tako ustašku ideologiju tkz. komitskog pokreta.
Rukometaši Crne Gore   (Foto:PrtScr/borba.me) -
Rukometaši Crne Gore (Foto:PrtScr/borba.me)

Zelena boja predstavlja sjećanje na zelenaški Komitski pokret iz 1918. godine, koji je služio italijanskim okupatorima, koji je na čelu sa generalom Krstom Popovićem, Božićnom pobunom, po nalogu mentora i finasijera iz Italije ustao protiv legitimne odluke Podgoričke skupštine da Crna Gora i Srbija žive u zajednici.

Naravno, država je prećutala ovaj fašizam, kao i mnogi drugi "borci" u neovisnom Montenegru. Ćute i "borci" za ljudska prava i slobode.

Portal vijesti.me podsjeća da takozvani zelenaški (komitski) pokret vlasti u Crnoj Gori godinama pokušavaju da predstave kao tobožnje borce protiv navodne "srpske okupacije" iz 1918. godine, pa ova konotacija u meču protiv Srbije ima naročito provokativan karakter.

To je naročito izraženo u posljednje vrijeme, kada su odnosi Beograda i Podgorice u silaznoj putanji, nakon odluke crnogorskog režima da usvoji sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kojim se planira otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Izvor:

Vijesti.me