latinica  ћирилица
12/01/2020 |  08:50 ⇒ 08:55 | Autor: sputniknews.com

SAD objavile strategiju prema Iranu

Strategija Sjedinjenih Američkih Država nakon likvidacije generala Kasema Sulejmanija i iranskih napada na američke vojne baze u Iraku koji su poslije toga uslijedili, biće dalja diplomatska i ekonomska izolacija Irana sve dok on ne bude počeo da se "ponaša kao normalna zemlja", izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.
Stejt department - Foto: AP
Stejt departmentFoto: AP

- Mnogi nas pitaju koja je naša strategija nakon likvidacije Sulejmanija i raketnih napada. Naša strategija je da diplomatski i ekonomski izolujemo Iran sve dok on ne bude počeo da se ponaša kao normalna zemlja - izjavila je portparolka za Foks njuz.

U noći 3. januara Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju na području međunarodnog aerodroma Bagdad u kojoj je ubijen komandant elitne jedinice iranske vojske – specijalnih snaga Kuds Kasem Sulejmanij i zamjenik komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis, koje je Vašington smatrao uključenima u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra.

Iran je u odgovoru na Sulejmanijevu likvidaciju 8. januara raketirao vojne baze u Iraku, u kojima je raspoređen vojni kontingent američke vojske. Prema podacima Vašingtona, niko od američkih građana nije povrijeđen. Kao odgovor na ovaj napad, Sjedinjene Američke Države su u petak uvele sankcije za 17 iranskih rudarsko-metalurških kompanija, kao i za strane brodove uključene u kupovinu njihovih proizvoda. Sankcije su uvedene i osmorici visokih iranskih zvaničnika.