latinica  ћирилица
12/01/2020 |  09:10 | Autor: SRNA

"Sjeverni tok 2" biće završen do početka 2021. godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin nada se da će gasovod "Sjeverni tok 2" biti završen do početka naredne godine.
Gasovod Sjeverni tok 2 (Foto:Sputnik / Sergey Guneev) -
Gasovod Sjeverni tok 2 (Foto:Sputnik / Sergey Guneev)

- Nadam se do kraja ove ili u prvom kvartalu naredne godine da će gasovod biti završen i da će početi da radi - rekao je Putin sinoć novinarima u Kremlju.

SAD su prošlog mjeseca uvele sankcije kompanijama koje rade na skoro završenom gasovodu, kojim će biti udvostručena isporuka gasa Njemačkoj, a predstavlja ključni dio izvozne strategije Moskve, odnosno kompanije Gasprom.

Vašington smatra da će projekat vrijedan 9,5 milijardi evra omogućiti Rusiji preveliki uticaj što se tiče pitanja bezbjednosti i ekonomije u zapadnoj Evropi.

Govoreći o američkim sankcijama protiv ovog projekta, Putin je rekao da će one uzrokovati kašnjenje od nekoliko mjeseci.

- Rusija može da završi gradnju nezavisno bez angažovanja stranih partnera -  rekao je Putin, prenio je AFP.

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je sinoć na zajedničkoj konferenciji sa Putinom da će projekat biti završen i pored sankcija SAD. "Određenog kašnjenja će biti, ali će gasovod biti završen", naglasila je Merkelova.

Ona je podsjetila da Njemačka smatra da su "ekstrateritorijalne sankcije neprimjerene" i da Berlin zato i dalje nastavlja da podržava ovaj projekat.