latinica  ћирилица
12/01/2020 |  11:58 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Zvornik zauzima važno mjesto na kulturnoj mapi Srpske

Zvornik se može pohvaliti da je prošle godine u zvorničkom porodilištu rođeno više beba, ali i da je broj turista značajno povećan. Ono čime se takođe može pohvaliti ovaj grad, jeste njegov kulturni život. U 2019. godini organizovano je više od 200 kulturno-zabavnih događaja, zahvaljujući kojima Zvornik zauzima važno mjesto na kulturnoj mapi Srpske.

U zvorničkom Domu omladine prošle godine održano je više od 120 različitih događaja, a posjetioci su mogli uživati u pozorišnim predstavama, izložbama slika, radionicama, filmskim projekcijama, koncertima i festivalima - "Zgitar", "Zvono" i "Prvi kadar".

- Pokušavamo da broj događaja podignemo iz godine u godinu, ali da to ne utiče na njihov kvalitet. Nadam se da ćemo ići na tendenciju da kroz nekoliko godina imamo prosječno jedan događaj po radnom danu - izjavio je direktor Doma omladine Zvornik Đorđe Deurić.

U Narodnoj biblioteci i Muzejskoj zbirci organizovan je veliki broj aktivnosti, a publici su se predstavila značajna imena iz književnosti. Posebnu pažnju privukao je Festival humora i satire "Kriva Drina".

- Ta manifestacija je okupila dvadesetak kulturnih radnika iz Srbije, Republike, Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Federacije BiH, dakle iz cijelog regiona i namjeravamo da to nastavimo i u narednom periodu - izjavila je direktorka Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik Nega Stjepanović.

Zvorničani, ali i njihovi gosti su mogli uživati i u brojnim sadržajima koji su održani na otvorenom, prvenstveno izložbama i koncertima.

Živjeti sa kulturom iz dana u dan i širiti njen uticaj imperativ je zvorničkih kulturnih ustanova, koje su uspjele da "podignu" kulturni život Zvornika na jedan viši nivo. Isti cilj imaju i ove godine.