latinica  ћирилица
12/01/2020 |  15:41 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

ŽRS: Nepažnja vozača automobila uzrok nesreće u Dervišima

"Željeznice Republike Srpske" saopštile su da je nepažnja vozača automobila uzrok nesreće u banjalučkom naselju Derviši u kojoj je ženska osoba poginula, a muškarac teško povrijeđen, te apelovale da svi učesnici u saobraćaju budu maksimalno odgovorni i oprezni kako bi sačuvali svoju i bezbjednost ostalih.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

"Željeznice Republike Srpske" uputile su najiskrenije saučešće porodici zbog tragičnog ishoda na putnom prelazu između Banjaluke i Ramića u naselju Derviši, kada je na prugu ispred voza Željeznica Federacije BiH, kako su navele, izletio putnički automobil.

- Nakon završetka uviđaja utvrđeno je da je uzrok ovog vanrednog događaja nepažnja vozača drumskog vozila - naveli su iz "Željeznica Republike Srpske".

U saopštenju podsjećaju da ni u jednom vanrednom događaju nije utvrđena odgovornost "Željeznica Republike Srpske" već drugih učesnika u saobraćaju.

Iz "Željeznica" napominju da je putni prelaz u Dervišima obezbijeđen Andrejevim krstom, znakom stop i touglom preglednosti, te podsjećaju da na njihovim prugama nema neobezbijeđenih putnih prelaza.

U saopštenju navode da ni one, kao i bilo koje druge željeznice u svijetu, nisu u obavezi da svaki putni prelaz obezbijede branicima ili polubranicima.

- Prema propisanim zakonskim odredbama, način i nivo osiguranja putnog prelaza određen je na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica - napominju u saopštenju.

Na prugama normalnog kolosijeka "Željeznica Republike Srpske" je 248 putnih prelaza, od kojih su 23 osigurana svjetlosno-zvučnom signalizacijom, sa ili bez polubranika, 13 putnih prelaza je osigurano mehaničkim branicima, kojima rukuje čuvar prelaza, a preostali saobraćajnim znakovima i "trouglom preglednosti".

"Željeznice" podsjećaju da su okrenule aktivnosti na smanjenju ukupnog broja putnih prelaza, te dodaju da je, pored tri putna prelaza zatvorena 2018. godine, planirano trajno zatvaranje za još 73, za šta je neophodna i podrška lokalnih zajednica.

Banjalučanka Јelena Milovac /24/ je poginula, a njen sugrađanin Željko Stanić /49/ teško provrijeđen kada je sinoć brzi voz udario u automobil na pružnom prelazu u naselju Derviši.

Miletićeva je navela da je Stanić vozio automobil "mercedes" u koji je udario "talgo" brzi voz Željeznica Federacije BiH.

Teško povrijeđeni je u stanju duboke kome, priključen na aparate za mehaničku ventilaciju i njegovo zdravstveno stanje za sada je neizvjesno, naveli su iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Povezane vijesti:

Banjalučanka poginula u sudaru voza i automobila (FOTO)