latinica  ћирилица
12/01/2020 |  19:29 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Derviši: Putnički voz naletio na automobil

Јoš jedan crni vikend na našim saobraćajnicama. Na pružnom prelazu u banjalučkom naselju Derviši dogodila se teška saobraćajna nesreća, kada je na automobil u punoj brzini naletio putnički voz. Smrtno je stradala 24-godišnja djevojka. Vozač automobila teško je povrijeđen i, kako je saopšeno iz UKC Republike Srpske, nalazi se u komi.

Prema riječima očevica koji je prvi stigao na mjesto nesreće, došlo je do jakog udarca voza u automobil na pružnom prelazu u Dervišima. Na licu mjesta smrtno je stradala 24-godišnja Јelena Milovac, dok je vozač automobila Željko Stanić teško provrijeđen.

- Bio sam u kući, čuo sam sirenu i udarac. Odmah sam izašao, vidjeo sam da je on davao znakove života, a gospođa, puls je bio tu, ali dok je hitna došla ona je preminula na licu mjesta - istakao je očeivad događaja Boris Vujmilović. 

Stanovnici ovog banjalučkog naselja godinama traže da se problem riješi i da se postave branici i bolja signalizacija.

- Tražili smo rampu, ali oni uvijek kažu da će prugu uraditi, da će se nešto mjenjati, ali vidite. Kad voz prođe da nisu ni šarafi dobro privrnuti, a kamoli šta drugo - priča Stanka Babić. 

Prema riječima mještana i prošle godine na isti dan poginuo je čovjek na pružnom prelazu, koji je djelomično obezbjeđen. Mještani i službe za bezbjednost saobraćaja više puta su apelovali da se ovaj problem riješi, ali za sada problem ostaje. Nažalost, na pružnom prelazu u Dervišima izgubljen je još jedan život.

Iz Željeznica Srpske kažu da je nakon završetka uviđaja utvrđeno da je uzrok ove nesreće nepažnja vozača drumskog vozila.

Putni prelaz u naselju Derviši obezbijeđen je Andrejevim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti, a to je nivo osiguranja koji je prema zakonskim odredbama utvrđen na osnovu frekvencije saobraćaja na ovom dijelu ukrštanja puta i pruge.

Iz tužilaštva kažu da će ispitati cijeli slučaj.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja kažu da bi postavljanje branika i polubranika na ovom prelazu riješilo problem prelaska preko pruge.

- Moramo da izbjegavamo da tražimo krivce, Željeznice, ministarstvo ili grad, nego što prije da riješimo problem sa branicima kao trajno rješenje za ovu situaciju - naglasio je Milenko Јaćimović, iz Savjeta za bezbjednost saobraćaja Banjaluka

Građani su više puta blokirali prelaz nakon brojnih nesreća koje su se dogodile na ovom dijelu, ali za sada nema odgovora kada će on biti bezbjedniji za sve učesnike u saobraćaju.