latinica  ћирилица
12/01/2020 |  20:15 | Autor: RTRS

U Semberiji rođeno 49 beba više nego 2018. godine

U Republici Srpskoj prošle godine rođeno je 8.802 bebe. Bijeljina je u prošloj godini postala bogatija za 1.247 mladih sugrađana. Iako je u Semberiji rođeno 49 beba više nego 2018. godine, ovaj dio Republike Srpske se i dalje suočava sa padom broja stanovnika.

Bijeljina je u novoj godini dobila prvog stanovnika u Republici Srpskoj, samo jedan minut nakon ponoći.

- Raduje me ta vijest. Inače, u protekla dva dana rođeno je sedam beba i zaista to je jedan lijep početak ove prestupne 2020.godine - rekla je Milica Lovrić direktorka ЈZU Bolnica ''Sveti Vračevi'' Bijeljina.

I pored ovih lijepih vijesti, Semberija se i dalje suočava sa padom nataliteta. U Matičnoj službi Bijeljine kažu da je u posljednjih pet godina broj umrlih konstantno veći za 200 do 300 u odnosu na broj rođenih.

- U prošloj godini u matičnu knjigu rođenih upisali smo 1.421 , što se tiče matične knjige uzmrlih taj broj je veći , u prošloj godini imali smo 1694 upisa - istakla je Dragana Ljubojević šef Matične službe grada Bijeljina.

Demograf Stevo Pašalić ističe da se na ovu oblast u Semberiji i uopšte u Republici Srpskoj, ne može gledati ''crno bijelo'. Bijeljina je, kaže, područje u koje stanovništvo dolazi iz drugih krajeva.

- Bijeljina spada među mali broj lokalnih zajednica koje imaju u ukupnom bilansu tzv. suprapopulaciju odnosno povećan broj stanovnika u poslednja dva međupopisna perioda - dodao je Pašalić.

Univerzitet Istočno Sarajevo uradio je naučnu studiju ''Demografski resursi - demografska održivost, i prostorni razvoj opština i gradova RS'', koja bi trebalo da doprinesi borbi za poboljšanje demografskih resursa.