latinica  ћирилица
12/01/2020 |  20:33 ⇒ 20:42 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo: Otvorena izložba polaznika škole ikonopisa

Izložba radova polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" pod nazivom "Prvojerarsi - 800 godina u tronu Srpske pravoslavne crkve /SPC/" otvorena je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.
I.Sarajevo: Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" - Foto: SRNA
I.Sarajevo: Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski"Foto: SRNA

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" Mladen Drobnjak izjavio je Srni da je izložba posvećena proslavi osam vijekova autokefalnosti SPC.

- Izložena su 22 rada koje su radili polaznici škole ikonopisa i prikazani su likovi ahiepiskopa, patrijarha i mitropolita koji su bili na čelu SPC. Ovdje su izloženi samo neki likovi i portreti određenih patrijarha - rekao je Drobnjak.

On je dodao da su izložena djela rađena u proteklih godinu dana, a izložbu je osmislio profesor Goran Јanićijević, mentor u školi ikonopisa i pod čijim rukovodstvom škola i radi.

- U svjetlosti praznika Rođenja Hristovog, kojeg slavimo u ovim blagim i divnim danima, molimo se Bogomladencu Hristu da nas molitvenim zastupništvom naših Svetih otaca sačuva i spasi, naročito za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori - istakao je Drobnjak.

Aleksandra Klisura, koja radi sa polaznicima škole ikonopisa, rekla je da ona postoji u Istočnom Sarajevu od 2009. godine, a da škola od 2016. godine djeluje u okviru Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski".

Ona je navela da su ovom izložbom željeli da daju mali doprinos obilježavanju značajnog jubileja - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i uspomene na 1219. godinu kada je Sveti Sava postao prvi srpski arhiepiskop.

- Likovi patrijarha 20. vijeka su rađeni na osnovu fotografija, ranijih portreta, a do 20. vijeka su kopije freska iz manastira i crkava i svi su većinom rađeni u većim formatima - istakla je Klisura, koja je naslikala lik patrijarha Irineja.

Klisura je dodala da je ovo četvrta izložba, a trenutno Centar broji oko 50 polaznika različite starosne dobi.

Izložba će biti otvorena do subote, 18. januara. U kulturnom programu večeras je učestvovao muzički sastav "Katera".