latinica  ћирилица
13/01/2020 |  09:07 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Zalužani: Političke partije da ne zloupotrebljavaju tragediju

Savjet mjesne zajednice Zalužani osudio je danas politizaciju saobraćajne nesreće na pružnom prelazu u banjalučkom naselju Derviši i pozvao političke partije da se uzdrže od sticanja političkih poena na ljudskim tragedijama.
Derviši - udes (foto: Privatna arhiva/RAS Srbija) -
Derviši - udes (foto: Privatna arhiva/RAS Srbija)

- Pojedine političke partije žele da zloupotrijebe nesreću na pružnom prelazu u Podgoričkoj ulici, koristeći ovu tragediju za bezobzirnu političku promociju. Opravdani zahtjevi mještana našeg naselja za povećanje bezbjednosti na pružnim prelazima ne mogu i ne smiju biti predmet brutalnih političkih zloupotreba, kojim svjedočimo od kada se dogodila ova nesreća - navedeno je u saopštenju za javnost Savjeta mjesne zajednice Zalužani čiji je predsjednik Radivoje Šušnjar.

Savjet mjesne zajednice Zalužani ponovo je od Željeznica Republike Srpske, koje su odgovorne za održavanje pružnih prelaza, zatražio da razmotre zahtjeve mještana za poboljšanje bezbjednosti na sva tri prelaza na području Zalužana, ističući da su i dosad u više navrata upućivali incijative kako bi prelazi bili bolje obezbijeđeni.

- Ponovo skrećemo pažnju na te prelaze i predlažemo da u najkraćem mogućem vremenu budu preduzete mjere i aktivnosti da bi bezbjednost građana bila podignuta na najviši nivo - navedeno je u saopštenju.

Gradski odbor PDP-a Banjaluka iznio je nakon nesreće niz optužbi na račun gradske administracije i gradonačelnika Igora Radojičića, iako su po zakonu pružni prelazi u isključivoj nadležnosti Željeznica.

Željeznice su saopštile da je uzrok nesreće u Zalužanima nepažnja vozača automobila jer se nije zaustavio ispred pružnog prelaza koji je obezbijeđen Andrejevim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti.

Iz Željeznica su podsjetili da na njihovim prugama nema neobezbijeđenih prelaza, te da da ni oni, kao i bilo koje druge željeznice u svijetu, nisu u obavezi da svaki putni prelaz obezbijede branicima ili polubranicima.

Banjalučanka Јelena Milovac /24/ je poginula, a njen sugrađanin Željko Stanić /49/ teško provrijeđen u subotu, 11. januara, kada je brzi voz Željeznica Federacije BiH udario u automobil na pružnom prelazu u naselju Derviši.