latinica  ћирилица
13/01/2020 |  10:35 ⇒ 11:54 | Autor: sputniknews.com

Vlada Crne Gore spremna za dijalog sa Mitropolijom

Zoran Pažin, potpredjsednik Vlade Crne Gore, saopštio je da je Vlada spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim vjerskim zajednicama o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Spremna je da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, izjavio je Pažin.

Pažin je rekao da je spreman za razgovor čim Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga i istakao da nijedna država u regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje.

- Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savjesti, budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti, i da bi zakoni jednako važili za sve - naglasio je Pažin, prenijela je RTCG.

Potpredsjednik Vlade je podsjetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o Nacrtu zakona, da su sve vjerske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali Nacrt zakona, kao i da su predstavnici Vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama.

- Prvobitni zakonski tekst je znatno izmijenjen, budući da je Vlada prihvatila sve prijedloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a Vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u Predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tijela Savjeta Evrope - izjavio je Pažin.

Rekao je da ne vjeruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podjela i rasprava o tome koje su vjere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije.

- Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih susjeda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist - kazao je on.

Pažin je zaključio da Vlada Crne Gore nema razloga da bježi od priče o rezultatima svog rada.

- Zahvaljujući ovakvoj državnoj politici, u Crnoj Gori su od obnove nezavisnosti udvostručene plate, utrostručeni prihodi od turizma, danas je Crna Gora punopravna članica NATO-a i jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Nemam nikakve sumnje da građani veoma dobro znaju u kakva bespuća i destrukciju vodi politika etničke i vjerske mržnje i sukoba. Zato sam uvjeren da će građani dati povjerenje onoj politici koja ne dijeli članove porodica, prijatelje i komšije po vjeri i naciji i koja je okrenuta budućnosti, napretku građanske države i višem kvalitetu života za sve - zaključio je Pažin.